При пет неизвинени отсъствия в рамките на един месец, социалните

...
При пет неизвинени отсъствия в рамките на един месец, социалните
Коментари Харесай

Спират детските за една година при пет неизвинени отсъствия

При пет неизвинени отсъствия в границите на един месец, обществените помощи за дете ще бъдат спирани за една година. Същото ще се случва и при три дни неявяване от градина без уважителни аргументи.
Спорните промени бяха гласувани през днешния ден с окончателното приемане на нови текстове в Закона за обществено подкрепяне. Идеята е на ГЕРБ, само че бе подкрепена от " Обединени патриоти ". От Движение за права и свободи бяха срещу и обясниха, че прекъсването на помощи за деца опонира на Европейската обществена карта на Съвета на Европа. Председателят на обществената комисия в Народното събрание Хасан Адемов цитира решение на Европейския комитет по обществени права, оповестено на 27 март 2019 година по тъжба против България. В него се споделя, че прекратяването на месечните помощи на деца, които не посещават учебно заведение опонира на Европейската обществена карта. Посочва се, че мярката има углавен темперамент и усилва икономическата и обществената накърнимост на засегнатите лица. Движение за права и свободи не е срещу битката с отпадането на деца от учебно заведение. Но това би трябвало да бъде направено посредством търсене на баланс сред санкциониращите и подкрепящите ограничения, разяснява още Адемов.
Депутатите одобриха още помощта за първокласници, чийто размер сега е 250 лв., да се изплаща на два транша, а не при започване на годината, както е сега. Втората част от сумата ще се получава, в случай че детето продължи образованието си във втори клас.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР