При първото си обявяване търгът привлече цели 17 оферти, като

...
При първото си обявяване търгът привлече цели 17 оферти, като
Коментари Харесай

Пътната агенция обяви повторно търга за тунел "Железница" за 250 млн. лв.

При първото си оповестяване търгът притегли цели 17 предложения, като в този момент е допустимо ползата от строителните компании да не е доста по-малък.

© Надежда Чипева Още по тематиката
" Агромах " стартира да строи правата на " Струма " след Благоевград

Договорът за 186 млн. лева беше подписан още през декември 2015 година, само че над година и половина строителството не започваше
24 авг 2017
Поръчката за тунел " Железница " ще бъде пусната наново, само че с по-кратък период

Срокът би трябвало да се понижи с 400 дни, с цел да не загубим финансирането, споделя районният министър Николай Нанков
17 май 2017
Еврофинансирането за две прави и тунел от " Струма " е утвърдено

Става дума за строителство за над 600 млн. лева преди и след Кресна и тунела " Железница "
4 май 2017

Ден откакто откри строителството на 6 км от нова права от автомагистрала " Струма ", Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) разгласи наново търга за тунел " Железница ", който се намира в същия сектор. Първата процедура е от 2015 година, само че беше прекъсната тази пролет, тъй като бяха изчезнали елементи от техническите предложения на част от претендентите. Тогава поръчките на организацията бяха, че ще се възобнови бързо. Това обаче се случва цели пет месеца по-късно.

" Железница " се намира тъкмо по средата на сектора сред Благоевград и Крупник, чиято първа копка беше направена в четвъртък в наличието на районния министър Николай Нанков, транспортния министър Ивайло Московски и шефа на АПИ Дончо Атанасов. Смяташе се, че строителството на Благоевград - Крупник се спъва поради липса на механически план за новия тунел. От АПИ обаче отхвърлиха това да е проблем, защото за него имало абстрактен план.

Новият търг

Този път поръчката е разграничена на три позиции - за самия тунел, който е дълъг към 2 км (и по този начин ще стане най-дългият до момента изграждан у нас), и за пътя преди и след оборудването. Цената на поръчката се е запазила - 250 млн. лева без Данък добавена стойност. Финансирането идва от оперативна стратегия " Транспорт ".

Самият тунел е с планирана стойност 194.3 млн. лева и срокът за проектирането и построяването му е 1060 календарни дни. Преди време районният министър Николай Нанков изясни, че срокът за създаване ще се редуцира с към 400 дни (в предходната поръчка той беше 1400 дни, или съвсем четири години), с цел да може секторът сигурно да бъде завършен до края на 2023 година Това би трябвало да се случи, с цел да не загубим европейското финансиране за автомагистрала " Струма ".

Първите 700 метра от правата, които се намират преди тунела, са на стойност 33.5 млн. лева и би трябвало да бъдат подготвени в границите на 600 дни. Пътят след тунела е дълъг 1.4 км и е с планирана стойност 22.1 млн. лева За неговото планиране и строителство са планувани най-много 660 дни. Няма информация за огромната разлика в цените, само че най-вероятно става дума за по-сложен релеф.

В информацията на пътната организация липсват критериите за оценка на офертите. До този миг документите за поръчката към момента не е оповестена на нейния уебсайт или в Агенцията за публични поръчки.

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Опитите не престават

Търгът за тунел " Железница " беше разгласен в края на 2015 година, само че в различен формат. Той не беше разграничен на позиции, а определеният реализатор трябваше да строи както тунела, по този начин и пътя преди и след него.

Поръчката обаче беше обжалвана пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), само че регулаторът отхвърли жалбата и търгът продължи. Преди година бяха събрани 17 предложения, като измежду участниците бяха както най-големите български строителни компании, като да вземем за пример ГБС, " Хидрострой ", " Трейс ", " Геострой ", " Джи Пи груп " и " Станилов ", по този начин и италиански, гръцки и испански сдружения.

След като най-малко седем месеца оценителната комисия разглеждаше документите, при започване на април търгът беше ненадейно преустановен. Причината беше притеснителна: бяха изчезнали елементи от техническите предложения на два от претендентите: обединяване, в което взе участие " Станилов " (която е една от главните български компании с експертиза в тунелно строителство) и консорциум " Струма лот 3.1 ", в който влизат " Главболгарстрой " и дъщерната им " ГБС Инфраструктурно строителство ".

В дома на външен специалист по търга, Стефан Гайтанджиев, бяха открити документите на обединяването " БГ Струма Железница 2020 ", в което вземат участие " Станилов ", " ИСА 2000 ", " Логистика - 21 " и " Ес Джи план ". През юли " Капитал " насочи въпрос към Софийската районна прокуратура на какъв стадий е следствието по този случай. Тогава оттова прецизираха, че наблюдаващият прокурор не е разрешил да се даде информация за воденото досъдебно произвеждане.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР