При отстраняване от публична длъжност, лицата, които са я заемали,

...
При отстраняване от публична длъжност, лицата, които са я заемали,
Коментари Харесай

Ограничения след отстраняване от публична длъжност

При премахване от обществена служба, лицата, които са я заемали, имат ограничавания при постъпването им на последваща месторабота. Тези ограничавания не важат за упражняването на всяка една специалност и са ориентирани по-скоро за позиции, които допускат някакви взаимовръзки с миналата работа, или вероятно биха били причина за  манипулиране използването на публични средства. В сегашния текст доктор Тодор Капитанов, специалист в областта на трудовото право, коментира детайлностите по отношение на рестриктивните мерки след премахване от обществена служба заради спор на ползи.

Лице, заемащо обществена служба, няма право в продължение на една година от освобождението му от служба да подписва трудови или други контракти за осъществяване на управителни или контролни функционалности с комерсиалните сдружения или кооперации, във връзка с които в последната година от осъществяването на пълномощията или отговорностите си по работа е осъществявало дейности по предписание, контролиране или надзор или е сключвало контракти с тях, както и да е съучастник, да има дялове или акции, да е шеф или член на орган на ръководство или надзор на такива търговски сдружения или кооперации.

Тези ограничавания се ползват и за комерсиалните сдружения, свързани с посочените нагоре сдружения. Това характерно ограничаване е изключение от правилото на конституционно обезпеченото право на труд. Все отново в тази ситуация то е въведено от законодателя по изключение поради целта на обществения пред частния интерес. Целта е да се предотврати увреждането на обществения интерес, който би могло лицето да извърши посредством корист с власт, до момента в който заема поста, с цел да си обезпечи положителни доходи и/или позиции в бизнеса, директно след освобождение му от обществена работа.
 istock istock
Лицата, за които ограничаването не важи, са: президентът и вицепрезидентът; съдиите от Конституционния съд; националните представители; омбудсманът и заместник-омбудсманът; основният контрольор и инспекторите от Инспектората към Висшия правосъден съвет; ръководителят, заместник-председателите и членовете на Сметната палата; съдиите, прокурорите и следователите.

Какво се зачита за трудов стаж и професионален опит 

Лице, заемащо обществена служба, което в последната година от осъществяването на пълномощията или отговорностите си по работа е взело участие в провеждането на процедури за публични поръчки или в процедури, свързани с даване на средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз или предоставени от Европейския съюз на българската страна, няма право в продължение на една година от освобождението му от служба да взе участие или да съставлява физическо или юридическо лице в такива процедури пред институцията, в която е заемало длъжността.

Забраната за присъединяване в процедури за публични поръчки или в процедури, свързани с даване на средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз или предоставени от Европейския съюз на българската страна, се ползва и за юридическо лице, в което лицето е станало съучастник, има дялове или е шеф или член на орган на ръководство или надзор след освобождението му от служба. Това е още една характерна възбрана, ограничаваща правата на лицето, директно след освобождението му от работа, с цел да се отбрани с приоритет обществения интерес.
 istock istock
Тук той би могъл да бъде оскърбен заради спор с частния интерес на лицето чрез възползване от служебното му състояние и манипулиране на състезанията за публични поръчки, тъй че поръчката да бъде предоставена на компания, в която лицето има частни ползи, респективно даване на средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз или предоставени от Европейския съюз на българската страна на дружество, в което лицето има частни ползи.

Още едно ограничаване е планувано в закона. Според това ограничаване лице, което е заемало обществена служба и е освободено от длъжността въз основа на влезнал в действие акт, с който е открит спор на ползи, няма право в продължение на една година от освобождението да заема обществена служба. Тази възбрана не се отнася за длъжности, които се заемат въз основа на упражнено директно изборно право.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР