При оценката на терените не е вземано предвид, че те

...
При оценката на терените не е вземано предвид, че те
Коментари Харесай

Възмездие или втори подарък

При оценката на терените не е вземано поради, че те могат да влязат в регулация, което би вдигнало цената им в пъти - изключително на тези по морето и покрай други курорти

© Надежда Чипева Десет години по-късно страната най-сетне разгласи какви наказания ще търси от участниците в скандалните заменките на гори при тройната коалицияСумата от общо 80 млн. лева наподобява неведнъж по-ниска от обществените хипотези за вреди от стотици милиони.Индивидуалните наказания по общо 103 покупко-продажби остават загадка Февруари 2010 година Бойко Борисов, по това време министър председател в първия си мандат, афишира яростно на конференция, че България е застрашена с големи санкции поради замените на гори, осъществени на безценица по време на ръководството на тройната коалиция. Причината - Европейската комисия (ЕК) проверява дали покупко-продажбите, осъществени след присъединението на България към Европейски Съюз през 2007 година, не съставляват непозволена държавна помощ към частни субекти, които са заменили постоянно разпокъсани имоти навътре в страната против апетитни горски терени - главно по крайбрежието, наоколо до други курорти или огромни градове. Щетите са големи. Само за 15 от тях евентуалната санкция може да надвиши 55 млн. евро, твърди министър председателят. Това в действителност е разликата сред цените, на които са сключвани покупко-продажбите, и действителните пазарни цени. И прибавя: " Информацията, която имаме, е, че сумите може да стигнат до милиард и половина... " По думите му всеки българин ще би трябвало да заплати за " заменките на Станишев, Доган и Царя ".

Почти 10 години по-късно, в третия мандат на Бойко Борисов, опасността, че всички ще платим заменките, наподобява много действителна. Но не поради евентуална санкция от Европейска комисия - нея, за благополучие, България съумя да избегне. А поради обстоятелството, че сякаш милиардните вреди се оказаха оценени на едвам... 80 млн. лева Това е сумата, която страната ще си търси като доплащане от участниците в 103 покупко-продажби за общо 22 хиляди дка гори. Простата математика демонстрира, че " глобата " е приблизително по 3636 лева за декар, или 3.6 лева на кв. м - по-скоро алегорична сума, която в действителност звучи като втори подарък за участниците в заменките.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Каква развръзка единствено

Казусът със замените на гори безусловно пусна корени в общественото пространство през последните повече от 10 години. След митинги, следствия, мораториуми за терените, правосъдни каузи против длъжностни лица и какво ли още не едвам през 2014 година Брюксел удостовери, че заменките в действителност съставляват непозволена държавна помощ. Изборът пред България бе да скапе покупко-продажбите или да си потърси от участниците в тях разликата по отношение на пазарните цени. Кабинетът избра второто, само че му лиши цели 3 години да откри оценител по покупко-продажбите - най-после избра държавната компания " Агролеспроект " (виж карето). Работата лиши общо още две години и най-сетне предходната седмица земеделският министър Десислава Танева разгласи резултата: страната ще си търси доплащане от 80 млн. лева Това е общо главницата на надвзетите суми по 103 покупко-продажби за 22 хиляди дка гори, върху които ще се начисляват и лихви, стана ясно от обяснението й. В момента до участниците в тези покупко-продажби - 51 компании, 33 физически лица, три общини и едно ловно-рибарско съдружие, се изпращат уведомителни писма за решението, след което ще стартира и процедура по събиране на вземанията.

Сделки за други 11 хиляди дка пък се оказаха изрядни и от тях няма да се желае доплащане. Сред тях попадат също и емблематични случаи по Черноморието (виж втория текст).

Как е изчислена сумата

Колко тъкмо са самостоятелните суми, които ще би трябвало да връщат участниците в неизрядните покупко-продажби, не е ясно - Агенцията по горите отхвърли да даде на " Капитал " информация за най-големите длъжници с претекст, че това било служебна информация. Осреднената " глоба " е едвам 3636 лева за един декар гори, или 3.6 лева на кв.м, което разумно докара и до мнения от природозащитните организации, че страната още веднъж дава държавна помощ на компаниите със заменките, като не търси от тях действителната разлика до пазарната стойност на парцелите. " Според МЗХГ един декар на първа линия на морето от Крапец до Лозенец и в София, Варна, Бургас, Боровец, Пампорово, Банско, Разлог и на други красиви местенца коства приблизително 8500 лева, а неприятната тройна коалиция ги продала за 5260 лв.. Може те ли тогава да ми загърнат и на мен два декара в Лозенец ", написа в профила си във фейсбук ръководителят на асоциацията на парковете в България Тома Белев, който в този момент е и общински консултант в София.

Веселин Каров, началник на оценителната комисия по покупко-продажбите в " Агролеспроект ", изясни, че методиката, по която са оценени парцелите, включва оценка на земята и оценка на насажденията върху нея. " Всеки съответен парцел е оценен съгласно открития му дълготраен метод на фактическо прилагане. Не са взети поради цените на недвижимите парцели, след урегулиране, т.е. възможните бъдещи планове за тези парцели, защото все още на оценката те са били горска територия ", споделя още той.

Казано с други думи, при установяване на цената на терените не е вземано поради, че те могат да се трансфорат в такива за застрояване, което би вдигнало цената в пъти. А това елементарно се вижда от образец, който дава природозащитната организация " Бетономорие ", която се бори против презастрояването по Черноморието. Става дума за договорка от 2007 година за подмяна на над 1000 дка гори в региона на Балчик. Тогава терените са оценени на 13.7 млн. лева През 2009 година са ипотекирани за 152 млн. лева, т.е. пазарната оценка на земята е над 11 пъти по-висока.

Дългият път на събираемостта

Изпратените сега уведомителни писма до компаниите, които ще би трябвало да възвръщат пари от заменки, в действителност са едвам началото на опита на страната да си събере сумите. А той съгласно доста прогнози може да отнеме години, ако някои от тях да вземем за пример не заплатят непринудено или решат да водят каузи. Пред bTV земеделският министър Десислава Танева съобщи, че " вероятността непринудено да бъде платена съответната глоба е минимална " поради, че покупко-продажбите са осъществявани от " несъмнено едни от най-богатите хора в страната ". Танева предвижда още, че сигурно ще има процедури, само че в законодателството съществуват механизми и гаранции " че в случай че има и след нашия мандат воля страната да си събере тези пари, може да го направи ".

Юрист, до който " Капитал " се допита, разяснява, че в действителност казусът със замените е първият по-едър проблем с непозволена държавна помощ в България, поради което и е мъчно да се направи даже и бегла оценка какъв брой време би траял този развой, ако няма непринудено заплащане. А настрана от това част от компаниите са и в разпродажба.

Така възмездието за най-малко стотина от порочните към общо 5 хиляди заменки, осъществявани през годините, наподобява, няма да пристигна скоро и с огромна възможност няма да е цялостно. А за останалата - и на процедура по-голяма - част от тях няма да се случи в никакъв случай, тъй като са осъществени преди присъединението на България към Европейски Съюз, когато правила за непозволена държавна помощ по европейското законодателство нямаше. Дългият път на оценките

Когато през 2014 година Европейска комисия разгласи заменките за държавна помощ, България имаше период до есента на 2015 година да откри разликата в действителната стойност на парцелите и да стартира да изисква доплащане. Този период обаче бе неведнъж просрочван, тъй като близо 3 години земеделското министерство не успяваше да избере самостоятелен оценител по покупко-продажбите. При първата социална поръчка от 2014 година единственият претендент " Булкагро " бе отхвърлен поради евентуален спор на ползи - сдружението е взело участие в оценки на имоти, станали обект на заменки. Последваха още четири процедури, които също се провалят по разнообразни аргументи, в това число поради липса на претенденти с нужния опит. Макар това да е една от най-големите поръчки за самостоятелни оценители на горски парцели, тя не притегля интереса нито на огромните сдружения в бранша, нито на интернационалните компании.

В края на 2017 година Агенцията по горите взема решение да разгласи ускорено обществено съревнование поради " неотложност на процедурата ". В него се явяват дъщерната на земеделското министерство компания " Агролеспроект " и Институтът по горите към Българска академия на науките. Поръчката е извоювана от " Агролеспроект ", която дава с 1000 лева по-ниска оферта от другия участник - 114 хиляди лева Знакови покупко-продажби се оказаха изрядни

След като земеделското министерство разгласи листата с фирмите, които ще би трябвало да връщат пари за замените, проличаха и някои неналичия в него - освен това на знакови случаи. Такава е да вземем за пример договорката с терен от голф комплекса " Трейшън клифс енд СПА резорт " (на снимката), свързван с Красимир Гергов, при която са получени над 280 дка край Балчик в подмяна на гори във Видин, Чупрене, Черни Осъм, Троян и Тетевен.

Изрядна е и друга договорка, обвързвана с Гергов - за терен още веднъж в региона на голф игрището на компанията " Про консулт 2004 ". Той закупи известност по време на първото държавно управление на ГЕРБ, когато от партията проведоха " медийна обиколка " на заменки на гори по Черноморието, станали в кабинета " Станишев ". Тогава от " Про консулт 2004 " оповестиха, че са подготвени да върнат терена, в случай че държавното управление подсигурява, че на него няма да се допусне строителство.

Още една договорка от тогавашната обществена обиколка на заменки също се оказва изрядна - на сдружението " БГ ленд ко ", което е придобило терен от 20 дка с панорама към морето в региона на Балчик против гори край Тетевен, Рибарица и Старо село.

Сред изрядните участници в размени на гори е и компанията " Мирта инженеринг " - един от вложителите в плана за огромен ваканционен комплекс " Камчия парк ". Компанията е придобила със покупко-продажби за размени, подписани в еднакъв ден, над 1300 дка в региона на Ново Оряхово и Шкорпиловци против терени в Омуртаг, Своге, Троян, Тетевен и други

Свързаното с нея сдружение " Бета форест " пък, което е придобило над 800 дка гори в същия регион, попада в листата на фирмите, които ще би трябвало да доплащат за замените.

Не са открити нарушавания и в договорка на " Иса инженеринг " за 12 дка в Девин, които са сменени против гори също в Девин и Видинско. Компанията е позната в медиите като строителя на така наречен сараи на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган.

Държавна помощ не е открита и против договорка, за която бе разследван шефът на горската организация в кабинета " Станишев " Стефан Юруков. Става въпрос за два терена в Несебър от над 7 дка, които Валентин Станев и Евгения Станева получават против имоти в Сливенско, излиза наяве от съпоставяне на описите с проверявани покупко-продажби и тези, от които ще се желае доплащане. Единственият обвинен за заменките бе оправдан

Независимо от обстоятелството, че Европейска комисия откри непозволена държавна помощ за замените, българското правосъдие не откри отговорен за тях. Единственият обвинен за неизгодни покупко-продажби бе шефът на Агенцията по горите в кабинета " Станишев " Стефан Юруков. Делото бе импортирано през 2009 година в Софийския областен съд, който четири години по-късно го оправдава изцяло, приемайки, че Юруков е спазил всички законови условия и не е имало по какъв начин да откаже да подпише договорите за подмяна, което е доказано и на по-висока инстанция. Срещу Юруков е имало и второ следствие за замените, само че то е било прекъснато през 2010 година от прокуратурата. През 2017 година той съумява даже да осъди за 30 хиляди лева държавното обвиняване за воденото следствие.

Делото против втория обвинен - някогашният аграрни министър Валери Цветанов, пък не стига до средата. Софийският градски съд приключи делото по импортираното против него обвиняване през 2010 година През 2011 година прокуратурата още веднъж внася обвинителен акт в съда, само че делото е още веднъж прекъснато. Впоследствие през юни 2012 година самата прокуратура спря следствието си.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР