При откриването на изложбата приветствия поднесоха домакинът на събитието Емил

...
При откриването на изложбата приветствия поднесоха домакинът на събитието Емил
Коментари Харесай

Праисторическият комплекс Провадия-Солницата впечатли ЕП

При откриването на изложбата приветствия сервираха домакинът на събитието Емил Радев, българският еврокомисар Илиана Иванова, зам.-председателят на комисията по просвета и обучение на Европейския парламент Михаела Шойдрова, оповестява varnautre.bg.

Изложба, отдадена на праисторическия комплекс Провадия-Солницата, впечатли Европейския парламент с научни открития за живота на хората в зората на европейската цивилизация. Експозицията се провежда със съдействието на българския евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев и в партньорство с археологическия екип под управлението на акад. Васил Николов, Националния археологически институт и музей на Българска академия на науките и Историческия музей в Провадия.

При откриването на изложбата приветствия сервираха домакинът на събитието Емил Радев, българският еврокомисар Илиана Иванова, зам.-председателят на комисията по просвета и обучение на Екологичен потенциал Михаела Шойдрова. Специално за изложбата дойде и ръководителят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски. Сред формалните лица бяха още евродепутати, зам.-директорът на Националния археологически институт и музей на Българска академия на науките доцент доктор Стефан Александров,  шефът на Историческия музей в Провадия Николай Христов, както и целият археологически екип, който от 2005 година насам прави теренните изследвания на праисторическия комплекс.

„ Преоткрийте България! “, прикани в обръщението си към присъстващите уредникът на изложбата Емил Радев. „ Провадия-Солницата не е просто диря от праисторическото минало на България и Европа, а археологически обект с настояще и бъдеще. И в случай че през днешния ден откриваме постерна галерия, то находките от прасторическия комплекс заслужават да бъдат показани в най-големите музеи по света. Забележителности като Провадия-Солницата способстват да превърнем България от малко позната в добре разпознаваема туристическа дестинация “, разяснява Емил Радев. Той поздрави археологоческия екип за напъните да разпространява и социализира Солницата и прикани гостите на събитието да я посетят персонално. „ Заповядайте в Провадия! Цялата Варненска област и България изобилстват от забележителности! “, акцентира Радев.

„ Заедно би трябвало да се погрижим  тези културни полезности да бъдат съхранени, с цел да могат и идващите генерации да се учат и да се въодушевяват от историите, които те описват. Като европейски комисар, отговарящ за културата, съм твърдо решена да активизираме всички налични средства и принадлежности за запазване на европейското културно завещание, в това число културните полезности, разкрити в Провадия-Солницата. Убедена съм, че благодарение на новата европейска стратегия за просвета ще създадем още една стъпка към тази обща цел и разгадавам на цялостната поддръжка както на Екологичен потенциал, по този начин и на страните членки “, съобщи пред присъстващите евродепутати и посетители на изложбата българският еврокомисар Илиана Иванова.

„ Историята рисува картина на нашата обща еволюция. Чрез нея разбираме по какъв начин събитията от предишното са оформили днешните общества, а колкото повече знаем един за различен, толкоз по-силен ще бъде Европейски Съюз “, акцентира в приветствието си Михаела Шойдрова, зам.-председател на комисията по просвета и обучение на Екологичен потенциал.

„ За мен, а и за сътрудниците, организирали изложбата, е по-важно да се види тук – в сърцето на Европа, къде са корените на европейската цивилизация. Те са по българските земи, датират от този отдалечен интервал и демонстрират, че нашата история е обща, България е част от Европа “, сподели на собствен ред ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски.

„ Солта е на всички места за актуалния човек, само че не е било по този начин в древността. В древността има едно само находище – при Провадия-Солницата. Именно поради това тези хора са били най-богатите в Европа през петото хилядолетие преди Христа. От тях е зависел икономическият живот на един голям район. Провадия-Солницата може да бъде оценена и в този момент като извънредно атрактивен монумент, като един бисер в короната на първата европейска цивилизация “, съобщи ръководителят на археологическия екип акад. Васил Николов.

При откриването на изложбата той показа експозицията, която споделя за технологията, употребена в праисторията за рандеман на сол – стратегическата суровина, която трансформира Солницата в първия „ монетен двор ” и най-древния градски център на Европа. Изложбата „ Провадия-Солницата – най-древният солодобивен и градски център в Европа (5600–4350 година прочие Хр.) “ дава визия за праисторическото населено място, защитавано от първите каменни замъци в Европа – извънредно достижение на военната доктрина и строителното изкуство, както и впечатляващи свидетелства за комерсиалните връзки и обществената подчиненост в района на долното течение на Провадийска река и Варненските езера от 5600 до 4350 година прочие Хр.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР