При определени обстоятелства наличието на метан в атмосферата на планета,

...
При определени обстоятелства наличието на метан в атмосферата на планета,
Коментари Харесай

Метанът – първият признак за живот на друга планета, който можем да открием

При избрани условия съществуването на метан в атмосферата на планета, намираща се оттатък рамките на Слънчевата система, може да бъде мощен маркер за съществуването на биологични процеси, твърди ново проучване. Ако това в действителност е по този начин, то откриването му може да се окаже основно при търсенето на живот – нещо, на което галактическият телескоп „ Джеймс Уеб “ кардинално е кадърен.

Какво вършат учените, с цел да открият извънземен живот? Най-често те проучват атмосферите на планети, намиращи се в орбитите на други звезди, и търсят молекули, основани от живи организми. За страдание, тези молекули евентуално ще са нищожни и сложни за засичане.  Други молекули пък, които животът на Земята създава в изобилни количества, могат да имат и геоложки генезис. Точно такава е обстановката с метана, формиран от стомасите на кравите и гниещата растителност. Той обаче се отделя и от вулканите и даже от кометите.

Ето за какво Маги Томпсън, възпитаничка на Калифорнийския университет в Санта Круз, взема решение да открие по какъв начин да разграничаваме обособените източници на метан на свят, който не можем да посетим. И съумява. Тя и нейните сътрудници разгласяват резултатите от своето проучване в.

„ Искахме да предоставим рамка, която да разреши интерпретирането на наблюденията. Т.е. в случай че се натъкнем на скалиста планета с метан, да знаем какви други наблюдения са нужни, с цел да можем да заявим изрично, че това е биосигнатура “, споделя Томпсън. – Най-голямата улика в това отношение евентуално е количеството метан в атмосферата. Противно на това, което хората, отричащи изменението на климата, настояват, метанът, създаден от вулканичните изригвания, е доста по-малко от този, формиран в резултат на човешката интензивност (да не приказваме за естествени биологични източници като метаногенната бактерия в преживните животни и блатата).

Ако метанът е постоянен за дълги интервали от време, даже бавното му обособяване от вулканите може да сътвори задоволително огромни количества, които да ни заблудят и да ни накарат да си помислим, че са формирани в резултат на биологична интензивност. CH4 обаче реагира при съществуването на слънчева светлина и създава въглероден диоксид и водород или се трансформира в аерозоли, които в края на краищата падат на земята.

Другият вид е да търсим други газове. Когато вулканите отделят метан, те изхвърлят и огромни количества въглероден оксид. Ето за какво планета и с двата детайла евентуално ще е по-интересна за вулканолозите, в сравнение с за биолозите. На Земята обаче формите на живот са чисти потребители на въглеродният оксид. Не можем да сме сигурни, че това ще важи в цялостна мощ за всеки един различен свят, само че в случай че видим единствено метан (без съществуването на въглероден оксид), това може да е сериозен симптом за съществуването на живот.

„ Една молекула няма да е задоволителна – ще би трябвало да вземете поради целия подтекст на планетата “, споделя Томпсън. За страдание, това не постоянно е допустимо.

„ Кислородът постоянно се приема за най-хубавата биосигнатура, само че евентуално ще ни е много мъчно да го засечем благодарение на галактическия телескоп „ Джеймс Уеб “, добавя Томпсън. Същото важи и за фосфина, който бе открит (вероятно по погрешка) на Венера през 2020 година Ето за какво би трябвало да се насочим към молекули със мощни сигнали в тези елементи от спектъра, които „ Джеймс Уеб “ може да засече.

Атмосфера, богата на въглероден диоксид (с по-голямо наличие на метан, в сравнение с въглероден оксид), съставлява най-хубавата композиция, която можем евентуално да открием на друга планета. Планетите, орбитиращи към млади звезди, или формирани от над 10 % вода, могат също да имат атмосфери, богати на метан, само че да не са обитаеми от живи организми.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР