При нужда правителството ще обявява извънредна епидемична обстановкаДнес е последният

...
При нужда правителството ще обявява извънредна епидемична обстановкаДнес е последният
Коментари Харесай

Днес е последният ден от извънредното положение в България

При потребност държавното управление ще афишира изключителна епидемиологична конюнктура
Днес е последният ден от изключителното състояние в България.

През какво мина страната ни?

Първият случай на COVID-19 у нас беше доказан на 8 март. На 13 март в страната беше оповестено изключително състояние.

Заразените с COVID-19 у нас към този момент са над 2000. Благодарение на навременните ограничаващи ограничения, подхванати от държавното управление и Националния действен щаб

България съумя да ограничи разпространяването на новия ковид и да се подреди измежду страните с минимален брой на заболелите и с минимален брой на смъртните случаи.

Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев бяха неразрешени визитите в заведения за хранене, питейни заведения, питейни заведения и игрални и спортни зали, както и огромни търговски центрове. В моловете беше позволено да работят единствено аптеките, питателните магазини, банковите и застрахователните офиси, а заведенията за хранене можеха да обслужват клиенти единствено посредством доставки. Всички останали магазини, отвън огромните търговски центрове, имаха право да работят, само че при строги ограничения за стерилизация и обслужване на клиенти. Местата за бързо хранене в бензиностанциите също стопираха да обслужват клиенти.

Затворени бяха университетите, учебните заведения, детските градини и яслите. Забранено бе провеждането на всевъзможен тип всеобщи мероприятия, в това число спортни, културно-развлекателни и научни. Преустановени бяха и детските и женски съвещания, провеждането на профилактични прегледи и имунизации, както и планови интервенции в лечебните заведения, в това число трансплантации.

До края на изключителното състояние в действие беше и напътствието към всички работодатели да провеждат отдалечена форма на работа, а когато това не е допустимо - засилени ограничения за стерилизация, инструктаж за персонална хигиена и филтър за болните.

От 12 април, носенето на защитна маска или друго средство, покриващо носа и устата, стана наложително.

Държавата вкара редица ограничения за подкрепяне на бизнесите, които са изправени пред финансови усложнения като резултат от пандемията,

в това число и частичното отваряне на заведенията от 6 май.

Най-популярна е мярката за опазване на заетостта, известна като " 60 на 40 ". Вероятно е тя да продължи да работи и след 30 юни, само че с някои промени в нейната форма. Това сподели министърът на труда и обществената политика Деница Сачева в изявление за Българска национална телевизия във вторник заран.

Над 172 000 работни места ще бъдат непокътнати

с помощта на нея, уточни министърът. „ Всеки ден заявките за приемане на помощи от тази мярка нарастват с към хиляда от работодатели, а това касае най-малко 7-8 хиляди служащи всекидневно “. За момента е ясно, че мярката действително резервира работни места, сподели министърът.

" Предстоят промени и за избрани браншове процентът на принос на работодателя сигурно може да бъде изменен ", сподели Сачева. Философията на мярката е да има споделена отговорност сред страната и работодателя и запазването на приходите на хората, добави тя.

Според нея във връзка с компенсациите за безработни има какво да се промени и направи и сега се проучват разнообразни благоприятни условия.

През последния месец над 3000 души се записват приблизително дневно като безработни в бюрата по труда в България. Около 1300 от тях показват съответно ковид като причина да останат без работа, разясни Сачева.

От думите на министъра на труда и обществената политика стана ясно още, че съвсем 28 хиляди теста би трябвало да бъдат направени на хора и личен състав в домовете за възрастни и хора с увреждания, като за момента има 89 души инфектирани, 5 умряла, а 39 от инфектираните са чиновници. Към момента централизация на болестта има единствено във Видин.

Вчера Народното събрание одобри дефинитивно измененията м Закона за здравето, които

дават пълномощие на Министерски съвет да афишира изключителна епидемиологична конюнктура при потребност.

Законът беше нужен, с цел да може държавното управление и здравният министър да имат нужните пълномощия без да бъде удължавано изключителното състояние след 13 май.

Извънредна епидемиологична конюнктура ще може да се афишира за избран интервал от време с решение на кабинета, по предложение на министъра на опазването на здравето и въз основа на осъществен разбор на риска от държавния здравен контрольор, гласи признатият текст. /tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР