При липса на стабилно мнозинство не е европейска практика и

...
При липса на стабилно мнозинство не е европейска практика и
Коментари Харесай

Киро и Асен бесни на Нова! Разкриха какво ги чака, ако се номинират за премиер и министър

При липса на устойчиво болшинство не е европейска процедура и даже е неверно партийните водачи да бъдат издигани за министър-председатели. Тази теза отбрани политологът проф. Румяна Коларова в студиото на Нова телевизия.

За мен значимото е дали при втория мандат „ Продължаваме Промяната “ ще предлагат министър-председател или непосредствено ще върнат мандата, разяснява тя. Според нея вторият значим въпрос е, в случай че предлагат министър председател какъв ще бъде неговият профил. „ Ако предложат профила на Габровски, т.е. в случай че предложат цивилен претендент те ще имат съображение да се конкурират на изборите, счита проф. Коларова.
„ Чисто партиен водач тук не печели. 40% от кабинетите в Европа нямат за  министър-председател водача на най-голямата партия. Тази логичност е глупава, тази логичност е несъответстваща. Ако Политическа партия не престават да го настояват те бъркат “, отбрани тезата си политологът. Според нея формулата министър председател и партиен водач върви единствено в случай че съответната партия има болшинство в Народното събрание, а това за момента не важи за България.
Според нея е обикновено да има съдружен кабинет, на който министър-председателят не е водач на най-голямата партия. „ По формулировка това е съдружен кабинет със слаб министър-председател “, влезе в елементи политологът.

Проф. Коларова се съмнява, че от Политическа партия са в положение да повдигнат кандидатура, която не е политическа и може да бъде съпоставена с личността на проф. Габровски. Тя остро разкритикува нападките по отношение на опциите на Габровски да се трансформира в сполучлив политик.

„ Той се е занимавал с асортимент на хора и образуване на действия. Управлявал е обществени запаси. Бил е заместник-председател на Българския лекарски съюз, което значи, че е взел участие в договарянето на средствата в опазването на здравето. Единствените хора, които са имали значителен опит в политиката преди да станат министър-председатели, са Иван Костов и Георги Първанов. Всички останали са влизали в нея без да имат опит. Всичко, което се излива против проф. Габровски, е неприемливо. Ясно е, че този човек влиза в политиката с желанието да потърси консенсус “, даде мнението си специалистът.
Професор Коларова даже запита риторично с какво един продавач на пробиотик е по-компетентен да прави политика от човек, който е основал школа в неврохирургията.
„ Политическа партия нямат надзор върху болшинството. Всички ефикасни болшинства се структурират към ГЕРБ. Политическа партия реагират невротично, тъй като виждат, че ГЕРБ има преимущество пред тях “, добави специалистът.
Коларова повтори тезата си, че служебните държавни управления на Румен Радев са нездравословни за България.
Според нея последните три служебни кабинета на президента доста значително се разграничават от първия, с министър председател проф. Огнян Герджиков, който бил подобен със служебните държавни управления на президентите Желю Желев, Петър Стоянов и Росен Плевнелиев. „ Българските служебни кабинети са замислени освен като епизодично и изключително ръководство, само че и като самобитно неутрално ръководство. В прорез с конституционната логичност вторият и третият кабинет на Радев бяха инструмент за продобиване на избори. Те еднопосочно бяха политически пристрастни и инструментализирани за да се печелят избори “, разяснява политологът.

Проф. Коларова счита, че този парламент би могъл да работи дейно и да бъде потребен за страната ни.

„ В него няма преобладаваща партия и би могъл да създаде решения, които са уравновесени и от изгода за България. Партиите, които мощно се опълчват една на друга, би трябвало да намерят основа и обща цел, за която да работят. Всички естествени партии би трябвало да имат една и съща цел-излизане от рецесията. Проблемът е, че те имат различни тактики, както и неверен избор на връзки със своя политически съперник. Логиката на така наречен партии на смяната е, че техният триумф е унищожаването на съперника. Това е игра с нулев общ брой. При следването на тази тактика губят всички “, разяснява политологът.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР