При изследване начина, по който се издава сертификатът „Коректна фирма”,

...
При изследване начина, по който се издава сертификатът „Коректна фирма”,
Коментари Харесай

КЗП: Търговците да не се изкушават да получат кух сертификат от типа "Коректна фирма" и да мислят, че по този начин са лоялни

При проучване метода, по който се издава документът „ Коректна фирма”, се откри, че няма справедливи критерии, върху които това да почива. Например, изследване, което би могло да обясни фактически ли тази компания е правилна. Няма и съответно разпознати субекти, които да могат да се произнасят вследствие на някакви справедливи критерии.

Това сподели ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред Канал 3 във връзка нови опити за издаване на сходни „ грамоти”, макар възбраната на контролния орган, която към този момент е доказана на първа инстанция и от съда. „ Нещо повече, ние установихме, че измежду компаниите, получили подобен документ, има и търговци, които са били глобени от нас за неточно държание. Направихме и опит. Създадохме една „ фирма”, която не беше осъществявала никаква активност – без никакъв проблем тя получи този сертификат”, добави Маргаритов и съобщи, че работата по проблема няма да спре.

„ Това е като да плевите една градина – можете да изтръгнете бурена, той да се появи на друго място. Но най-важното е да се поставя нужната грижа, с цел да може растението, главното, да се развива правилно”, сподели в допълнение той. Според ръководителя на КЗП поражда и въпросът за какво сходен механизъм печели доверието на търговци и други стопански субекти отвън пазарните. „ Търговците дано не се изкушават от това да получат един кух документ и да си мислят, че по този метод са правилни и лоялни, а да изпълнят понятието уместност със наличие с даването на качествени артикули и услуги, да имат лоялно и професионално отношение към клиентите”, предложи Маргаритов.

В последно време в Комисията постъпват сигнали за уеб сайтове фантоми, които наподобяват европейски с уголемение от вида co.uk, само че са основани и се управляват в страни отвън Европейския съюз. „ Обикновено в наименованието на тези уеб сайтове е закодирана марка на известни артикули с друго название, близо до истинското. Когато отворите самия уебсайт, прави усещане, че в него има много правописни неточности, от време на време липсва информация за търговеца и координати за връзка, има линкове към обществени мрежи. Цените на предлаганите артикули са неимоверно ниски, което значи най-вероятно, че задачата е да привлекат вниманието на потребителя, той да направи поръчка, да заплати предплатено сума и по-късно да не получи нищо”, предизвести Маргаритов.

Председателят на КЗП изясни по какъв начин хората да се предпазят от потребителска неточност: „ Ако потърсят контакт с този, който по принцип би трябвало да стои зад въпросните „ тъмни” магазини и той се реализира единствено през обществена мрежа, без да могат да са сигурни, че насреща в действителност има някой, е подозрително. Понякога това са роботизирани модели, които са програмирани да работят известно време, с цел да привлекат избран брой консуматори, поръчки и сумите за тях и по-късно се саморазрушават и изчезват. Потребителите да не не помнят, че задачата на търговците постоянно е да завоюват, те не биха си разрешили да предложат нещо, което ще докара до загуба за тях.”

С към този момент отстранените такси за преводи при заплащания с банкови карти за покупки на артикули и резервации на услуги и с отпадането на гео-блокирането при започване на месец декември тази година в допълнение се уголемява кръгът от електронни магазини и платформи за извършване на покупки от потребителите. „ Може да се появят електронни магазини-имитации. Когато поръчваме от по-далечна дестинация, изключително артикули с по-голям размер, може доставката да поскъпне”, даде образци Маргаритов за нови възможни опасности. Той предложи постоянно да се прецизира при практикуване правото на отвод за чия сметка ще бъдат разноските за връщането на стоката.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР