При големите регионални различия в заболеваемостта мерки на национално ниво,

...
При големите регионални различия в заболеваемостта мерки на национално ниво,
Коментари Харесай

Мерки на национално ниво няма да сработят, убедена Сербезова

При огромните районни разлики в заболеваемостта ограничения на национално равнище, както бяха налагани те напролет на 2020 година, няма да сработят. В това е уверена Асена Сербезова, здравен министър в държавното управление на Кирил Петков. Тя даде като образец областите Благоевград и Кърджали - в първата до 2369 души на 100 хиляди души, във втората област 265 на 100 000 хиляди.

Най-проблемни от позиция на заболеваемостта сега са София-град, Благоевград, Перник и Стара Загора. Там се чака стягане на ограниченията след пет дни.
 6630 нови случая на ковид, близо 25% от тестванията са позитивни
6630 нови случая на ковид, близо 25% от тестванията са позитивни

Активните случаи към този момент са над 200 хиляди...

Тези огромни разлики се обуславя от разнообразни фактори. Затова всеки Областен щаб според от ситуацията взема ограничения на районно равнище. " При тази огромна разлика на районно равнище - ограничавания на национално равнище не са нужни ", съобщи Сербезова. Тя обаче не отговори на въпрос по какъв начин съгласно новото регионално разделяне, съгласно университетските лечебни заведения, ще се транспортират болните, които се нуждаят в реанимация. Сербезова посочи, че университетските лечебни заведения разполагат с моноклонални антитела като преимущество.

По думите й с помощта на модела на Министерство на здравеопазването за ръководство на рецесията с COVID-19, се регистрира и броят на заболелия медицински личен състав. " Броят на леглата може да се усили, само че доста е значимо кой ще ни лекува и кой ще застане до леглото на болния. Затова и заболеваемостта на медицинския личен състав се следи всекидневно, като част от мултифакторния разбор. Именно с него като мотив тя отговори на критиците, че главният аршин за ограничения, който уточни министър председателят Петков - 80% претовареност на реанимационните кревати, е аршин, с който се изпуска рецесията и с него е твърдо късно за въвеждане на ограничения. Също по този начин Асена Сербезова посочи, че по области се наблюдават всички данни, в това число броя на незабавните повиквания, както и заболеваемостта в учебно заведение паралелка по паралелка.

До последно дребните възпитаници до 5-ти клас ще останат в присъствено образование, увери Сербезова.
 Нови меки ограничения и заричане: зеленият документ отпада при 60% имунизирани
Нови меки ограничения и заричане: зеленият документ отпада при 60% имунизирани

Групират картата за заетостта на болничните кревати на 5

Сербезова не се ангажира с прогноза по какъв начин ще протече вълната у нас, като съобщи, че това е работа на здравните специалисти. Работата на министъра е да обезпечи връзката, салдото, отчитане на мнението на експертите и разговора с жителите.

" Над 90%, които стигат до банкет в интензивно поделение, не са имунизирани. Искам да насочва зов - да се увеличи имунизационният обсег. Ваксините не ни пазят на 100 % и никой не го е твърдял, само че ни пазят от тежко протичане на болестта ", акцентира министър Сербезова. Тя обаче не отговори на въпрос по какъв начин имунизационните екипи и акцията ще стигнат до дребните обитаеми места.

Тя разяснява и тематиката за зелените документи, като съобщи, че концепцията за отпадане на зеления документ при 60% имунизационен обсег е взета на база опита на други страни. " На този стадий удостоверението за антитела не отпада ", съобщи тя.
 Математикът Томов: Фалшивите документи изкривяват картината на Омикрон
Математикът Томов: Фалшивите документи изкривяват картината на Омикрон

Изглежда, че действителните документи са не повече от 70-80 процента
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР