При близо 700 хил. ученици в България тази циркулация на

...
При близо 700 хил. ученици в България тази циркулация на
Коментари Харесай

Ангел Кунчев: От обществото вирусът ще се пренесе в училищата

При близо 700 хиляди възпитаници в България тази циркулация на вируса, която е в обществото, ще се придвижи и в учебно заведение. Към момента циркулацията в учебно заведение е по-ниска от междинната в обществото. Това сподели основният хигиеничен контрольор доктор Ангел Кунчев пред медиите преди да стартира Дебатът " Дългият постковид - най-голямото предизвикателство пред здравните системи ", проведен от " 24 часа ".

" При доста положително съблюдаване на ограниченията няма да се получи кой знае какво повишение на обмена на вируси в учебните заведения. Разбира се, случаи на COVID-19 ще има и измежду учениците, и след учителите ", уточни той.

" Продължават да се получават потвърждения, че " Делта " разновидността визира по-ниските възрасти. Той не е чак толкоз по-опасен, само че по-лесно се предава. Това води до по-голям брой хора и се основава усещане, че е по-тежко, само че като протичане не е по-тежко, просто визира повече хора ", добави Кунчев.

Той уточни, че места в лечебните заведения към момента има. Засега няма неспособност за настаняване на заболели.

" Моите упования са, че през октомври ще достигнем някакви равнища и ще стартира нормализиране, сподели още Кунчев. - Няма по какъв начин да е изненадващо, че има растеж при заболелите деца. "

" Разликата от досегашните талази на ковид в България е много по-добрата организация - има проект, няма дефицити от медикаменти, има условия за извънболнична помощ ", разгласи на форума министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров.

" Проблемите са, че не можем да преодолеем отрицателните настройки към имунизацията и неналичието на национално заседание пречи да балансираме здравната система. Ще преживеем тази вълна, само че ще си платим цената, че не се имунизираме и здравната система се намира в неприятно положение, съобщи още Кацаров. - Надявам се в новото национално заседание да бъдат осъществени корекции в здравната система, която е тежко дебалансирана. Това считам би трябвало да е първостепенна задача на едно бъдещо постоянно държавно управление, тъй като доста ще усъвършенства здравното положение на нацията ".

" Доставчиците на услуги би трябвало да са в почтена конкуренция, а потребителят би трябвало да има право да избира и застраховател. Най-важната стъпка е да се отстрани монополът в наложителното здравно обезпечаване ", добави още министърът.

Според него демонополизация на НЗОК ще докара до повишение на здравните услуги и действително остойностяване на здравните услуги.

" България не е най-зле, тъй като има страни, които нямат нашия достъп до ваксини. Но сме на последно място в Европейски Съюз и до него можеше да не се стига, в случай че хората на власт бяха чули още предходната година рекомендациите на СЗО по какъв начин да стигнат до мозъците и сърцата на българите - почтен разговор и послания, учредени на доказателства ", разяснява проблемите на четвъртата вълна на Коронавирус в България Михаил Околийски, специалист на СЗО в България.

" Българите имат вяра на персоналните си лекари, а те не бяха въвлечени във имунизацията. Вместо това бе дадена думата на съмнителни послания, които объркаха хората в страната. България е преди всичко по хронични заболявания в Европа и вирусът удари точно тези хора - тези, които пушат. Друг проблем е, че Министерство на здравеопазването и останалите институции са с настройката да се борят с пожари, липсва дълготрайната тактика по какъв начин да излезем от първото място по тези рискови фактори ", съобщи Околийски.

Той обърна внимание на умората на медиците и бърнаута в гилдията. " Стресът и умората не се изследват, а би трябвало да се обърне внимание на психологичното здраве на медиците. Само 24% от медиците в България са имунизирани с две дози, тогава е мъчно да обясниш на жителите за какво би трябвало да се имунизират ", добави той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР