При акция на специализираната прокуратура са били задържани двама бивши

...
При акция на специализираната прокуратура са били задържани двама бивши
Коментари Харесай

Разследват кметове за схеми с боклука

При акция на профилираната прокуратура са били арестувани двама някогашни кметове на град Перник. Срещу тях е повдигнато обвиняване за осъществено закононарушение по работа, в качеството им на длъжностни лица, заемащи отговорно служебно състояние.

Задържаните са Иван Иванов и Илинка Никифорова. Според прокуратурата, през 2014 година Никифорова, която тогава краткотрайно изпълнявала длъжността кмет на община Перник, е нарушила Закон за локалното самоуправление и локалната администрация, както и Закона за отбрана при бедствия, като без да е зародило злополучие на територия на община Перник, свикала спешния щаб за осъществяване на Общинския проект за отбрана при бедствия.

Тя издала заповед, с която упълномощила на комерсиално сдружение, със профилирани сметосъбиращи машини, контейнеровози, служащи и друга профилирана техника да извърши разчистване на битови боклуци в Община Перник – региони по спомагателни инструкции и със период на сметоизвозване до превъзмогване на спешната обстановка. Това Никифорова направила за да набави за същото комерсиално сдружение имотна полза, макар настоящия контракт с друго сдружение.

Според обвиняването Иванов, който се настанил на кметския стол след Никифорова, без да е зародило злополучие, направил заплащания с три платежни нареждания от дата 22.12.2014г. в  изгода на комерсиалното сдружение, на което Никифорова упълномощила дейности  за суми надлежно: 430  010 лева.; 370  020лв. и 458 230лв., и от това са настъпили обилни нездравословни последствия за бюджета на община Перник – сума в размер на 1 258 260,00 лв..

На Никифорова е избрана мярка за неотклонение Парична гаранция в размер на 30 000 лева Мярката на Иванов е същата, само че в размер на 150 000 лева

Разследването продължава.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР