Кой е Хавиер Милей, крайнодесният популистки политик в Аржентина?

...
Президентската изборна надпревара в Аржентина има непредсказуем фактор X: Хавиер
Коментари Харесай

Президентската изборна надпревара в Аржентина има непредсказуем фактор X: Хавиер Милей, пламенен крайнодесен популист, който се възползва от разочарованието на хората от традиционната политическа върхушка, която има не успя да се справи с вечната икономическа криза в латиноамериканската нация.

Почитател на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, 52-годишният лидер с рошава коса, който често носи кожени якета и пее рок песни на своите бурни политически митинги, иска да прочисти политиката от това, което той нарича „крадци“.

52-годишният либертарианец-икономист предложи да се доларизира икономиката, да се затвори централната банка и да се закрият някои министерства, за да се свие държавата в стъпки за коригиране на икономиката на Аржентина, която е изправена пред висока инфлация и обезценяване на валутата на фона на намаляващи резерви и надвиснала дългова бомба.

„Днес направихме първата стъпка към реконструкцията на Аржентина“, каза Милей, отпразнувайки резултатите. „Невъзможна е една различна Аржентина със същите хора като винаги.“

52-годишният мъж ще бъде фаворит на президентските избори през октомври, като кандидатът на дясноцентристката коалиция Патриша Булрих и кандидатът на управляващата коалиция, министърът на икономиката Серхио Маса, изостават съответно на второ и трето място.

Във формат, който е уникален в региона, аржентинците гласуваха в неделя за своя фаворит измежду 22-ма потенциални кандидати за президент, като Милей зае първото място с повече от 30 процента при 93 процента преброени гласове.

Милей, който е депутат в долната камара на Конгреса на Аржентина от 2021 г., нямаше конкурент на първичните президентски избори от своята партия Liberty Advances.

67-годишният Булрих имаше около 28 процента от гласовете, а 51-годишният адвокат и действащ министър Маса беше трети с около 27 процента.

Дълбоко непопулярният президент Алберто Фернандес не се кандидатира за преизбиране, тъй като годишната инфлация е 115 процента, бедността се е повишила и стойността на песото се е сринала.

Кой е Хавиер Милей?

Milei се изстреля от относителна неизвестност преди няколко години до момента, в който получава една трета от гласовете. Неговите борбени митинги в рок стил привличат гласоподавателите, ядосани от високата инфлация и растящата бедност.

„Майлей е феномен“, каза Бенджамин Гедан, директор на програмите за Латинска Америка и Аржентина в базирания във Вашингтон мозъчен тръст Wilson Center, добавяйки, че възходът му е разтърсил двата основни политически блока – управляващата перонистка коалиция, сега наречен Union por la Patria, или Съюз за родината, и консервативен опозиционен блок, наречен Juntos por el Cambio, или Заедно за промяна.

„Посланието му „чума в двата ви дома“ отеква сред избирателите, на които им е писнало от традиционните политически партии. И има легиони от тези избиратели.“


В събитието за закриване на кампанията си тази седмица Милей излезе на арена, пеейки и заобиколен от аплодиращи фенове. Той се противопостави на политическия елит, който нарече „разбойници“, вземащи пари от джобовете на избирателите.

„Идваме да се защитаваме срещу грабителите на тази система, която облагодетелства само политическите крадци“, извика той към радостната тълпа, докато те скандираха „свобода, свобода“, препратка към името на неговата партия La Libertad Avanza.< /p>

Какви са неговите политики?

Milei обеща да „взриви“ политическото статукво, да затвори централната банка, да доларизира икономиката и масово да свие щата – идеи, които отекнаха сред много избиратели, особено млади избиратели, след години на икономически упадък.

Бивш дребен рок музикант и спортист, Милей се противопоставя на абортите и подкрепя правото на носене на оръжие. Той критикува благоприятните за работниците трудови закони като „рак“, каза, че държавата е „основата на всички проблеми“ и похвали американския гангстер Ал Капоне като герой.


Възходът на Milei отразява по-широка регионална тенденция през последните години, при която латиноамерикански политици извън мейнстрийма и обещаващи да разрушат статуквото придобиват известност в Бразилия, Колумбия, Перу и Чили.

„На хората им е писнало от политици“, каза Адриано Габриел Зокола, 31-годишен адвокат от Буенос Айрес, който подкрепя Милей заради неговите икономически предложения и планове за намаляване на държавните разходи и намаляване на броя на министерствата.

„Ако Аржентина ще има истинска промяна, трябва да се появи нещо съвсем различно. Мисля, че Хавиер е правилният човек“, добави Зокола, който каза, че преди това е гласувал за Заедно за промяна.

Противниците казват, че предложенията на Milei са нереалистични. Това включва плана за доларизиране на икономиката, нещо, на което повечето аржентинци се противопоставят въпреки бързото обезценяване на валутата песо и високата инфлация. Обвързването на долара и песото, въведено по подобни причини през 90-те години, донесе краткосрочни ползи, но завърши с грозна девалвация.

Поредните правителства не успяха да се справят със структурните проблеми, пред които е изправена икономиката, тъй като тя няколко пъти просрочи своите заеми към Международния валутен фонд (МВФ).

Настоящата криза се изостри от пандемията от COVID-19 и нахлуването на Русия в Украйна, което се отрази зле на икономиката й, тъй като цените на храните и енергията се повишиха.

В избирателния щаб на Milei в центъра на Буенос Айрес партийните лидери бяха във възторг, докато хората празнуваха навън, изразявайки оптимизъм, че подкрепата на техния кандидат само ще нарасне в навечерието на изборите на 22 октомври.

„Харесвам идеите му за свободата. Идеите му не ме плашат. Хората са свободни да избират това, което искат“, каза Орландо Санчес, 26, работник в търговията на дребно.

„Хората явно са уморени от политиката, постоянно да бъдат лъгани.“

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР