Президентката на Словакия Зузана Чапутова каза, че утре ще даде

...
Президентката на Словакия Зузана Чапутова каза, че утре ще даде
Коментари Харесай

Победителят от изборите в Словакия ще получи мандат за сформиране на правителство

Президентката на Словакия Зузана Чапутова сподели, че на следващия ден ще даде на спечелилия от изборите мандат за съставяне на държавно управление, което значи, че някогашният министър председател Роберт Фицо ще получи първи опцията да направи коалиция, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Чапутова не назова по име партията на Фицо " Посока - обществена народна власт ", чиято акция бе съсредоточена върху прекратяването на военната помощ за Украйна. Партията завоюва изборите с 22,94% от гласовете при 99,98% обработен избор, а демократичната партия " Прогресивна народна власт " остана с 17,96%. В Народното събрание места завоюваха още пет партии.

В същото време министърът на външните работи на Унгария приветства през днешния ден успеха на Фицо, като съобщи, че той споделя позицията на унгарското държавно управление по въпроси като миграцията и войната в Украйна.

" Роберт Фицо има същите възгледи по въпросите за войната, миграцията и половете. Победата му дава сериозна опция за подсилване на Вишеградската група ", написа външният министър Петер Сиярто във " Facebook ".

Роберт Фицо също направи изказване, обвързвано с Унгария, като акцентира, че въвеждането на гранични инспекции със страната са приоритет за новото държавно управление. Словакия би трябвало да възобнови граничния надзор с Унгария, с цел да понижи притока на незаконни мигранти, сподели той и добави, че това е един от първите цели на евентуалното му държавно управление.

За да образува коалиция Фицо би трябвало да убеди някогашния си съдружник, трансформирал се в противник, да ръководи с него, както и с дребна националистическа партия. Кампанията му бе съсредоточена още и против незаконната миграция, като подлагаше на критика служебното държавно управление, че не поставя задоволително старания и не изисква отменянето на правилото на " отворени граници ", наложено от Шенген.

Трикратният министър председател сподели, че е нужен надзор по цялата граница на Словакия с Унгария.

" Едно от първите решения на държавното управление би трябвало да е разпореждане за възобновяване на граничния надзор с Унгария ", сподели Фицо на конференция и добави, че за задачата ще се наложи използване на мощ.

През последните години все по-голям поток от незаконни мигранти минава през Словакия, насочвайки се към Германия и Западна Европа, което разрешава на политиците в района да се възползват от казуса пред гласоподавателите, отбелязва Ройтерс.

Мигрантите, най-вече млади мъже от Близкия изток и Афганистан, идват главно по така наречен Балкански маршрут, като влизат в Унгария от Сърбия макар стоманената ограда, която унгарският министър-председател Виктор Орбан построи след миграционната рецесия, която раздруса Европа през 2015 година.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР