Президентката на Перу Дина Болуарте откликна в понеделник на исканията

...
Президентката на Перу Дина Болуарте откликна в понеделник на исканията
Коментари Харесай

Как се стигна до политическата криза в Перу?

Президентката на Перу Дина Болуарте откликна в понеделник на настояванията на протестиращи и разгласи в телевизионно послание, че ще изпрати до Конгреса предложение за производство на изборите на по-ранна дата . Решението на Болуарте беше оповестено на фона на многохилядни демонстрации, които не престават в Перу, с искане тя да подаде оставка и да бъдат планувани избори, на които да бъдат определени нов президент и нов законодателен орган, съобщи Асошиейтед прес.

Perú: La propuesta de elecciones anticipadas de Dina Boluarte no calma los ánimos en las calles

Los violentos enfrentamientos entre manifestantes y la policía han dejado al menos dos muertos. La comunidad internacional condena la violencia y hace un llamado al diálogo. /pl
— DW Español (@dw_espanol)
В разгара на политическата рецесия доста стачкуващи упорстват за освобождението от ареста на лявоцентристкия президент Педро Кастильо, отхвърлен от власт от законодателите предходната сряда, откакто се опита да разпусне Конгреса преди той да гласоподава импийчмънт против него.

Протестите, разтърсващи Перу, се разгоряха най-много в селските региони - замъци на Кастильо, някогашен преподавател и ново лице в политиката от безпаричен планински регион в Андите. Протестиращите подпалиха полицейски сектор, унищожиха малко летище, употребявано от въоръжените сили, и излязоха на улични шествия.

Как се стигна дотук?

Лидерът на левицата Кастильо разгласи предходната сряда, че разпуска Конгреса, вкарва комендантски час и ще употребява изключителни пълномощия, с цел да свика нови избори. Кастильо разгласи проектите си да разпусне " краткотрайно " законодателния орган и да ръководи с указ, с цел да " възвърне върховенството на закона и демокрацията " в Перу. Този ход беше наказан от Конституционния съд като " държавен прелом ", а депутатите бързо се събраха и с голямо болшинство гласоподаваха за отстраняването на Кастильо със 101 гласа от общо 130. След това към този момент някогашният президент беше задържан и упрекнат в " протест и интрига за нарушение на конституционния ред ". Часове след импийчмънта вицепрезидентът Дина Болуарте постави клетва като нов президент на Перу.

Това беше третият опит за импийчмънт на Кастильо, откогато той встъпи в служба през юли 2021 година. Последната правна борба стартира през октомври, когато прокуратурата подаде конституционна тъжба, в която се твърди, че Кастильо е управлявал " незаконна организация ", която се е облагодетелствала от държавни поръчки и е попречила следствия. Миналата седмица Конгресът на Перу изпрати призовка до Кастильо поради обвинявания в корупция, които той отхвърли, обвинявайки противниците си, че се пробват да " взривят демокрацията и да подценен правото на избор на нашия народ ".

La situacion en Perú es insostenible. El Pueblo se ha declarado en rebeldía en contra del Gobierno de facto de Dina Boluarte.

El Pueblo pide la liberación de Castillo, convoctaria a nuevas elecciones y la instalación de una Asamblea Constituyente.

¡PERÚ SE HA LEVANTADO!
— Juan Fran Torres (@JuanfranTorres)
Правителството на Кастильо страдаше от политическа неустойчивост в продължение на месеци. Срещу него и членовете на фамилията му са заведени шест следствия за корупция. Той отхвърля да е направил каквото и да било нарушаване.

Първият от предходните два опита за импийчмънт беше през декември предходната година. Тогава относително дребна група опозиционни депутати се възползва от следствие на прокуратурата за нелегално финансиране на ръководещата партия. За да бъде отхвърлен президентът, е належащо две трети от 130-те депутати да гласоподават " за ". Тогава единствено 46 депутати поддържаха свалянето на президента от власт.

През март Конгресът още веднъж се опита да в профил Кастильо за " непрекъсната морална некадърност " - термин от перуанското конституционно право, за който специалистите настояват, че няма ясно и обективно определение и който Конгресът е употребявал неведнъж от 2017 година насам, с цел да се опита да в профил президенти.

През октомври петима от съдружниците на Кастильо бяха арестувани по обвинявания в корупция. През август по искане на прокуратурата неговата снаха Йенифер Паредес беше арестувана в предварителния арест за период от 30 месеца. Прокурорите настояват, че Паредес е взела участие в скица за даване на контракти на съдружници на президента в родния му район. Засега против нея няма повдингнати обвинявания в осъществяване на закононарушение.

Miles de personas toman las calles en para exigir nuevas elecciones, la liberación de y la renuncia de la nueva presidenta

México quiere otorgarle asilo, pues lo considera víctima de una persecución política por parte de la justicia peruana/cc
— DW Español (@dw_espanol)
Кастильо се кандидатира за президент с лява платформа, която обещаваше по-справедлива икономическа система, само че значително управляваше като центрист. Той твърди, че е жертва на акция за отстраняването му от власт.

Новият президент Болуарте е правист по обучение и е първата жена президент на Пер у. Тя разкритикува хода на Кастильо за разформироване на Конгреса като " опит за прелом ". През последните седмици Болуарте се дистанцира от Кастильо и подаде оставка от министерски пост в неговия кабинет. Болуарте се е потвърдила като човек, който " се носи по течението ", съобщи анализаторът Андрес Калдерон, отбелязвайки по какъв начин тя бързо се е дистанцирала от Владимир Серон - пораждащ дискусия болшевик и създател на личната ѝ социалистическа партия.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР