Президентите на Турция, Русия и Иран провеждат в Анкара 5-а

...
Президентите на Турция, Русия и Иран провеждат в Анкара 5-а
Коментари Харесай

Астанският формат обсъжда Сирия

Президентите на Турция, Русия и Иран организират в Анкара 5-а тристранна среща на астанския формат, отдадена на сирийското контролиране.

Реджеп Ердоган, Владимир Путин и Хасан Роухани разискват идващите взаимни старания за дълготрайното контролиране в Сирия. Те би трябвало да реализират компромис по доста въпроси, по които позициите им корено се разминават, разяснява организация РИА " Новости ". Тя се базира на съветския политолог от Центъра за арабски и ислямски проучвания на РАН Борис Долгов, съгласно който страните би трябвало да реализират компромис за прекъсване на обстрелите в провинция, които не престават макар постиганото към този момент съглашение за прекратяването им. Според Долгов съгласуването на дейностите в района е в действителност комплицирано. С него е склонен и изтоковедът Станислав Тарасов, който напомня взаимното наблюдаване в Идлиб. " Но Анкара по този начин и не съумява да отдели радикалните ислямисти от нерадикалните”, разясни той.

Освен това Турция отхвърля онази точка от съветския проект за контролиране, която включва присъединяване на кюрдските формирования. А те, съгласно Русия, заслужават необикновен статут поради воюването против " Ислямска страна ". " Но Анкара е срещу това. В Ирак към този момент има кюрдска автономност, в Сирия тя се обрисува. Излиза, че в някакъв миг работата ще опре и до Турция, само че там кюрдите са считани за терористи ", разясни Тарасов.

Мнението на съветския външен министър Сергей Лавров, че войната в Сирия е завършила, също може да е противоречиво. " Русия счита, че войната е завършила, само че Иран и Турция могат да кажат: не, това не е по този начин. Трябва да има договореност по този кардинален въпрос - какво да се приема за завършек на войната, какво за победа ", твърди още Тарасов.

Страните могат да обсъдят и неделните офанзиви против саудитските рафинерии,заради които добивът на саудитски нефт намалял на половина.

Междувременно Ердоган организира настрана двустранни срещи с Путин и Роухани. Срещата Ердоган-Путин стартира на " четири очи ", при нужда към нея ще се включат делегациите, представяни от министрите на външните, работи, защитата и енергетиката.

Очаква се конференция на тримата президенти след края на Петата им среща, планувана да стартира в понеделник следобяд.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР