Президентите на САЩ Джо Байдън и на Франция Еманюел Макрон

...
Президентите на САЩ Джо Байдън и на Франция Еманюел Макрон
Коментари Харесай

След разговор с Байдън Макрон реши да върне френския посланик в САЩ

Президентите на Съединени американски щати Джо Байдън и на Франция Еманюел Макрон взеха решение да стартират развой на обширни двустранни съвещания за създаване на доверие сред двете страни. Това излиза наяве от публикувано от Белия дом взаимно заявление след края на телефонните договаряния сред двамата държавни глави, предава БГНЕС.

``Двамата водачи взеха решение да започват развой на обширни съвещания, ориентирани към основаването на условия за създаване на доверие и предложение на съответни ограничения за реализиране на общите цели. Те ще се срещнат в Европа в края на октомври, с цел да реализиран общо схващане и да запазят динамичността на този развой. Президентът Еманюел Макрон реши, че посланикът на Франция ще се върне във Вашингтон идната седмица``, се споделя в изказването. Очаква се по-късно той да стартира интензивна връзка с високопоставените длъжностни лица в Съединени американски щати.

По време на телефонния разговор, състоял се по искане на американската страна, двамата държавни глави разискаха новото партньорство в региона на сигурността AUKUS с присъединяване на Австралия, Англия и Съединени американски щати. ``Двамата водачи се съгласиха, че обстановката единствено би спечелила от открити съвещания сред съдружниците по въпроси, представляващи стратегически интерес за Франция и нашите европейски сътрудници. Президентът Байдън съобщи, че е уверен последовател на този подход``, се споделя още в документа.

Американският президент удостовери също стратегическата значимост на присъединяване на Франция и на други европейски страни в Индийско-Тихоокеанския район. ``Съединените щати признават също смисъла на мощна и ефикасна европейска защита, която способства позитивно за трансатлантическата и световната сигурност и добавя НАТО``, се отбелязва в изказването.

На 15 септември Австралия, Англия и Съединени американски щати оповестиха основаването на ново партньорство за сигурност, напомня БГНЕС. Като част от съглашението Австралия възнамерява да употребява американска технология за създаване на минимум осем атомни подводници, първата от които ще поеме бойно дежурство през 2036 година, както и да преоборудва въоръжените си сили с американски крилати ракети. Това стана причина Канбера да разтрогне най-големия в своята история контракт за защита с Париж, заявявайки, че към този момент не дава отговор на националните ползи на Австралия. В отговор Франция упрекна австралийските управляващи в умишлена машинация и отзова посланиците си в Австралия и Съединени американски щати за съвещания.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР