Президентът Володимир Зеленски заяви по време на видеообръщения към Европейския

...
Президентът Володимир Зеленски заяви по време на видеообръщения към Европейския
Коментари Харесай

Зеленски: Искаме да сме като вас. Отхвърляме всякакви алтернативи на членството в ЕС -

Президентът Володимир Зеленски съобщи по време на видеообръщения към Европейския съвет, че Украйна отхвърля опитите за намиране на опция на участието си в Европейски Съюз и желае да получи статут на кандидат-член.

Зеленски напомни, че ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел неотдавна е посетил Одеса, където е бил заставен да се скрие поради ракетно нахлуване.

" И в случай че това се усещаше даже на това равнище, за какво Русия към момента не е приета за терористична страна, за държавен спонсор на тероризма? ", попита той, представен от УНИАН.

Украинският държавен глава акцентира, че европейският дом в никакъв случай не е бил цялостен без Украйна и в никакъв случай няма да бъде, нито пък ще има пълноценна европейска мощ без Украйна.

" Самият факт, че Украйна оставаше отломка от Европа, някъде там, оттатък границите на вашите страни, способства за това Русия да развие нападателен вкус да нахлуе в прилежащите си страни. Само посредством разширение, посредством подсилване на европейското единение можем да предотвратим повтаряне на това, което Европа претърпя на 24 февруари 2014 година, а даже и през 1968 година или 1956 година ", акцентира той.

Според Зеленски това е повода статутът на Украйна като претендент за участие в Европейски Съюз да бъде утвърден на стратегическо равнище още през юни.

" И отхвърляме всевъзможни опити да се търси някаква опция или да се откри нещо друго за Украйна. За нас е належащо да бъдем като вас. Искаме Украйна да получи статут на страна кандидатка. Изпълнили сме всички нужни критерии за този статут ", акцентира той.

Зеленски има вяра, че тези обособени страни, които към момента не са сигурни в Украйна, ще трансформират мнението си и ще покажат обединената мощ на нациите, които ще поддържат участието на Украйна в Европейски Съюз с невиждано болшинство.

" Сега можете да установите дали всичко, което Европейски Съюз споделя за себе си, в действителност е правилно. За единение в многообразието, за споделени полезности и идентичен метод към всички демокрации в Европа. Нуждаем се от общо митническо пространство, което ще укрепи както Украйна, по този начин и всички, които търгуват с нас. Нуждаем се от общо платежно пространство, което ще форсира интеграцията на равнище елементарни хора. И общо пространство за роуминг. Много е значимо нашите разселени хора, а те са повече от 5 милиона, да не се усещат дискриминирани ", добави президентът.

Същевременно той означи, че е безусловно нужна и по-нататъшна въоръжена и финансова поддръжка за Украйна.

" И това е още една причина да се намерят, замразят и конфискуват всички съветски активи и да се насочат към възобновяване и компенсиране на вредите, породени от войната ", счита Зеленски.

Той още веднъж прикани европейските страни да вземат участие в самодейностите за възобновяване на Украйна.

" Ако възобновяване стартира по време на войната и е в действителност общоевропейско, това ще бъде едно от най-убедителните доказателства за всички - и несъмнено, най-много за Русия - че европейците са мощни. Те няма да разрешат разрушаването на нито една от неразделните елементи на Европа. Нито Украйна, нито която и да е друга част ", означи Володимир Зеленски.

Той напомни, че през днешния ден вследствие на съветски обстрел в Херсонска област е починало 9-годишно момиче, а 7-месечно бебе и 5-годишно момиче са били ранени.

" Никой естествен човек не може да се помири с това. С такива закононарушения. Ежедневно. Това са умишлени убийства от страна на съветските военни на наши цивилни жители, на наши деца. Те знаят тъкмо в кого стрелят. И разгадавам на вас да деянията праволинейност и интензивност, с цел да се уверите, че всеки съветски боен, който е умъртвил или измъчвал наши хора, и всеки пълководец, който е издал такива заповеди или се е поддал на тях, ще бъде изправен пред съда. Европа сигурно може да направи това... Това не е единствено въпрос на отговорност на агресора за съответна война, а на отбрана на човечеството като такова ", акцентира Зеленски.

Членството в Европейски Съюз

На 28 февруари президентът Володимир Зеленски подписа молбата на Украйна за участие в Европейския съюз.

На 8 април, по време на посещаване в Киев, ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен връчи на Зеленски въпросник, който е нужна стъпка за даване на Украйна на статут на претендент за участие в Европейски Съюз. Украйна към този момент го е попълнила и предала на Европейски Съюз, припомня УНИАН.

Първата част на въпросника съдържа политически и стопански критерии, съгласно които ще бъде оценена готовността на Украйна да получи статут на страна кандидатка. Втората част включва оценка на спазването на законодателството на Европейски Съюз от страна на Украйна.

Зеленски се надява, че страните членки на Европейски Съюз ще поддържат решението за статута на Украйна като кандидатка през юни.

Междувременно френският президент Еманюел Макрон съобщи, че " присъединението на Украйна към Европейски Съюз ще отнеме няколко години, а може би и няколко десетилетия ". Той предложи да се сътвори нов вид " европейска политическа общественост ", която да разреши на Украйна и други страни да се причислят към " главните европейски полезности ". В същото време Макрон съобщи, че присъединението към нея няма да подсигурява бъдещо участие в Европейски Съюз.

Украинската президентска канцелария разкритикува предлагането на " някои западни политици " да се сътвори опция на присъединението на страната към Европейски Съюз.

На 19 май украинският министър на външните работи Дмитрий Кулеба съобщи, че Киев не се нуждае от заместници за приемане на статут на претендент за участие в Европейски Съюз, което демонстрира второстепенно отношение към Украйна.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР