Президентът Володимир Зеленски поиска ЕС да започне ускорена процедура за

...
Президентът Володимир Зеленски поиска ЕС да започне ускорена процедура за
Коментари Харесай

Зеленски поиска ЕС да започне ускорена процедура за даване на Украйна на статут на кандидат-член



Президентът Володимир Зеленски изиска Европейски Съюз да стартира ускорена процедура за предоставяне на Украйна на статут на кандидат-член на Общността. Той и ръководителят на Върховната Рада Руслан Стефанчук направиха послание пред Европейския парламент, който се събра на изключителна сесия поради експанзията на Русия.

" Искаме да сме пълноправни членове на Европа. Тя ще е доста по-силна с Украйна. Докажете, че вие сте с нас и няма да ни обърнете тил ", сподели президентът Зеленски в прочувствено послание. " Никой няма да ни пречупи, ние сме украинци ", съобщи той и акцентира, че главният блян на страната му е Европа. 

" Искам да чуя това и от вас, че подкрепяте украинския избор ", сподели още той.

" Бих желал да разберете, че Украйна сега пази външната граница на света. Бог да ни пази, в случай че загубим борбата, не се знае къде ще спре съветската експанзия ", уточни Зеленски и добави:

" Замислете какво ще се случи с Европа, в случай че бъде възобновена ужасната съветска империя. Какво ще се случи с източните страни на Европейски Съюз, сега, в който Русия насочи към тях своите танкове. Призовавам всички да подкрепите кандидатурата за участие, да ни дадете статута на страна претендент ".

" Няма по какъв начин да има мир в Европа без Украйна " - това пък сподели ръководителят на Върховната Рада Руслан Стефанчук.

Председателят на Европарламента Роберта Мецола сподели, че признава европейската вероятност на Украйна и ще се работи за тази цел.

" Ще доставим нужното оръжие на Украйна, ще изключим Русия от SWIFT и ще забраним пропагандата на Кремъл ", добави тя и сподели още, че Европа ще преодолее зависимостта си от съветски газ.

Преди речта си пред Европарламент Володимир Зеленски дефинира като " военно закононарушение " и " държавен тероризъм " офанзивата против втория максимален град в страната Харков.

Сателитни фотоси от през днешния ден и през вчерашния ден демонстрират ескорт от съветска военна техника, дълъг десетки километри, да доближава към Киев. Под съветска блокада е южния град Херсон, офанзиви има в Мариупол и други украински градове.

Русия от своя страна твърди, че Украйна съзнателно разполага военна техника в жилищни региони и употребява цивилното население като щит. Това съобщи съветският боен министър Сергей Шойгу. 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи в Полша, че НАТО няма да изпрати войски в Украйна. Той упрекна съветския президент Владимир Путин, че е " разрушил мира в Европа ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР