Президентът Тръмп и Северна Корея накараха Конгреса да направи нещо,

...
Президентът Тръмп и Северна Корея накараха Конгреса да направи нещо,
Коментари Харесай

Конгресът обмисля да отнеме на президента правото еднолично да решава за ядрени атаки

Президентът Тръмп и Северна Корея накараха Конгреса да направи нещо, което не е правил над четири десетилетия: публично да обмисли промени в законодателството, даващо на американските президенти изключителното право да разпореждат потребление на нуклеарно оръжие.

В система на ръководство, учредена на правилото за надзор и салда, това може да се стори необичайно на някои. Но неуместната истина е, че Тръмп, както и всички негови прародители след Втората международна война, е единственият, който има пълномощие да разпореди изпреварващ удар против Северна Корея или против който и да било различен. Говорим за пълномощие за задействане на хиляди нуклеарни бойни глави за минути. Без да има кой знае какъв брой време за съвещания с опитни съветници.

Във вторник в сенатската комисия по външните работи се състоя първото чуване по въпроса от 41 години. Сенатор Кристофър Мърфи, демократ от щата Кънектикът, непосредствено очерта какъв е залогът съгласно него при президент, който по думите му е " толкоз неустойчив, толкоз експлозивен, толкоз емоционален при вземането на решения, че може да подреди нуклеарен удар, който значително да не съответствува с националните ползи на Съединени американски щати в сигурността ".

Републиканците не бяха нито толкоз сериозни, нито защитаваха Тръмп. Но сенатор Боб Коркър, републиканец от щата Тенеси и ръководител на комисията, който наскоро изрази безпокойствие, че президентът може да вкара страната в трета международна война, съобщи, че е значимо да се проучат " действителностите на системата " за взимане на решения при приложимост на нуклеарна мощ. Има право.

Тръмп самичък си навлече това изследване на пълномощията му за разпореждане на удари с най-смъртоносните оръжия в света. Неговите закани да засипе Северна Корея с " огън и жупел " и даже да я унищожи, лекомисления метод, по който приказва за нуклеарните оръжия, както и импулсивността му като цяло пораждат съществени въпроси дали има предпочитание да провокира война.

Той взе участие в рискова игра " кой ще мигне пръв " с Ким Чен-ун, севернокорейския водач, който също лееше нескончаем поток от многословни обиди и заплашваше да нападне Съединени американски щати с боеприпас, нараснал се през последните 30 години на практика от нулата до най-малко 20 нуклеарни бойни глави плюс ракетите за изстрелването им.

 Конгресът обмисля да отнеме на президента правото еднолично да взема решение за нуклеарни офанзиви
© Kcna

Изключителните пълномощия на президента при потреблението на нуклеарно оръжие произтичат от Закона за атомната сила от 1946 година Той бе признат във време, когато по-голямо безпокойствие са предизвиквали войнствени генерали, в сравнение с определените цивилни водачи. На чуването във вторник К. Робърт Келър, военачалник от запаса на военновъздушните сили на Съединени американски щати и бивш шеф на Стратегическото командване на американските въоръжени сили (СТРАТКОМ) - което дава отговор за нуклеарния боеприпас - съобщи, че армията може да откаже да извърши заповеди, които сметне за несъразмерни или ненужни. Той сподели, че не знае по какъв начин би реагирал президентът в сходен случай. Но пред комисията Брайън Маккиън, някогашен чиновник в Пентагона, съобщи, че президентът може да назначи нов военачалник и нов министър на защитата, които да изпълнят заповедите му - още едно доказателство, по никакъв начин неуспокояващо, за едностранните пълномощия на президента.

Сенатор Ед Марки от щата Масачузетс и конгресменът от Камарата на представителите Тед Лю от Калифорния, и двамата от Демократическата партия, внесоха законопроект, предусещащ възбрана президентът да подхваща изпреварващ нуклеарен удар без оповестена война от Конгреса. Президентът, несъмнено, ще резервира пълномощията си за ответен удар, в случай че Америка бъде нападната, само че законопроектът би могъл да има възпиращ резултат за президенти, мощно искащи да натиснат спусъка. Има и друга концепция - вицепрезидентът или държавният секретар, или министърът на защитата, или и тримата, наложително да вземат участие във всяко взимане на решение за първи удар с нуклеарно оръжие.

Понеже сходни промени биха засегнали способността на Съединени американски щати да възпират съперниците си със опасността от неочаквана нуклеарна офанзива, те би трябвало да бъдат деликатно премислени. Конгресът, където болшинство имат републиканците и който не сподели особени признаци, че би тръгнал против президентските пълномощия, в последна сметка може да не предприеме нищо. Коркър съобщи, че към този момент не вижда законодателно решение, въпреки че " в идващите месеци може и да бъде открито ". Това, което знаем, е, че има тежки въпроси на дневен ред, изключително в този момент, когато американският народ е наясно с обсега и евентуалните опасности, свързани с пълномощията на Тръмп. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Президентът Тръмп (608)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР