Президентът се дистанцира от всички основни политически сили и в

...
Президентът се дистанцира от всички основни политически сили и в
Коментари Харесай

На Борисов би му приличала одеждата на президент за финал на политическата му кариера

" Президентът се дистанцира от всички съществени политически сили и сега е в избрана изолираност, защото напусна конституционната роля на президент, който да е съдия и влезе в опозиционна роля - нещо, което не е типично. "

Това съобщи пред БНР социологът Васил Тончев . Той счита, че възможният втори мандат на Румен Радев " напълно ще зависи от развръзката на парламентарните избори ".

" Без Българска социалистическа партия той не би могъл да се надява даже да влезе в балотаж, за втори тур. Ако се нареждат Българска социалистическа партия със собствен мощен претендент и ГЕРБ със собствен мощен претендент, не мисля, че той ще има особени шансове да прескочи тази преграда " , акцентира Тончев.

Според него Борисов би могъл да излезе на тази писта да се състезава, в случай че има болшинство, доминирано от ГЕРБ и в случай че успее да се контракти с Движение за права и свободи да го поддържа на втори тур. " На Борисов като самобитен край на неговата дейна политическа кариера, би могла тази одежда да му наподобява ", счита социологът.

Президентът Румен Радев е пропуснал шанса да бъде субектът, който да сплоти митингите , добавя Васил Тончев.

" Когато митингите излязоха и в отбрана на президентската институция, в случай че Радев беше траял до дъно своята роля, която самичък си избра - да бъде водач на опозицията, в случай че беше излязъл от президентството, в случай че беше оглавил тази вълна, както и Българска социалистическа партия тогава беше в насипно положение, т ой би могъл да стане фактически водачът на опозицията , който да се яви в този момент на тези парламентарни избори ", разяснява Васил Тончев.

По думите му, оставайки в кабинета си, президентът е траял отдалечено да поддържа силата на митингите, само че " това не е позиция, която може да докара до краен резултат ".

Социологът е на мнение, че Слави Трифонов ще има проблеми с поддръжката на идните избори, защото не употребява рационално нишата, която му се е отворила.

" Не може да не се ангажираш с никой, да седиш в профил и да гледаш , в случай, че си поел отговорност да влезеш в тази игра. Той получава поддръжка на практика от целия политически набор - на хора, които на минали избори са дали своят вот и за ГЕРБ, и за Българска социалистическа партия, центристки партии. "

Тончев означи, че с хода си по отношение на Българска социалистическа партия и за обезпечаването на транспарантни избори Трифонов " губи поддръжката си от пролевите гласоподаватели, които не желаят да гласоподават за Българска социалистическа партия, а търсят различен вид - една стъпка, която лимитира неговия електорален капацитет ", означи още социологът.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР