Президентът Румен Радев започна провеждането на разговориза назначаване на нов

...
Президентът Румен Радев започна провеждането на разговориза назначаване на нов
Коментари Харесай

Президентът търси служебен премиер

Президентът Румен Радев стартира провеждането на разговориза назначение на нов длъжностен министър председател. Срещите на „ Дондуков 2 “ за намиране на министър-председател, отпред на длъжностен кабинет започнаха в четвъртък с ръководителя на Народното събрание Росен Желязков. След срещата шефътна парламентанапусна президенството от непряк излаз без да разяснява пред публицистите равзоя ѝ.

Към 13.30 ч на „ Дондуков 2 “ влезе шефът на Българска народна банка Димитър Радев. Той отхвърли коментар и не отговори на въпроса дали ще одобри да стане идващият министър председател. Спореданализатори е допустимо Димитър Радев да отклони поканата за длъжностен министър председател поради уговорките си за влизането на България в еврозоната.

В четвъртъкследобед се чака президентът да се срещне ис ръководителя на Сметната палата Димитър Главчев.

След измененията в Конституцията изборът на президента за длъжностен министър председател е стеснен всред няколко души, заемащи високи постове в страната. Това са ръководителят на Народното събрание, шефът или подуправител на Българската национална банка, ръководителят или заместник-председател на Сметната палата и омбудсманът или негов заместител. След неочакваната оставкана зам.-омбудсмана Елена Чернева-Маркова вероятните имена, спрягани за премиреския пост, понижиха. Оставката ѝ провокира въпроси за напън от президента, който допуснастесняване на опциите до длъжностен министър председател, който няма да е равноотдалечен от всички политически партии.

.

Ако всички изброени в Конституцията благоприятни условия за премиерския пост бъдат изчерпани,е допустимо България да влезе в конституционна рецесия. В четвъртък водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова изрази подозрение за сходна опция, само че заявява:

„ Да напомня: тази Конституция, този лист е признат от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. " Българска социалистическа партия за България " гласувахме срещу тези конституционни промени и 100 пъти обяснихме какъв брой са нездравословни и че може да стане проблем. Сега тези въпроси не ми ги задавайте на мен, а на сътрудниците от тези, които са дали своят вот със зеления бутон за тези промени. Не чакаме конституционна рецесия. Очакваме разсъдък, разговор, президентът да реши какво да прави оттук насетне, и да се готвим за избори “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР