Президентът Румен Радев започна консултациите за съставяне на ново правителство

...
Президентът Румен Радев започна консултациите за съставяне на ново правителство
Коментари Харесай

Радев: Не бързам със съставянето на служебен кабинет

Президентът Румен Радев стартира консултациите за сформиране на ново държавно управление с политическите сили от 45-ото Народно заседание. 

Първата консултация бе с представителите на ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов, който не се появи на консултациите с президента, вече даде поръчка, че ще опита да сформира идващ кабинет и номинира за министър председател Даниел Митов. Шансовете за ново ръководство на ГЕРБ в този парламент обаче са оскъдни. 

По време на диалога президентът подсети, че отговорността за ръководството на България тегне върху държавното управление на Бойко Борисов, до момента в който министър председателят и министрите не предадат ключовете от своите кабинети на идващото правителство 

Той прикани Борисов и министрите в оставка към отговорни дейности, свързани с усложнената среда за сигурност, пандемията, икономическата и обществената рецесия, внасянето на ефикасен План за възобновяване и резистентност.

Според Радев от новия парламент пък зависи предаването на властта да бъде осъществено бързо, отговорно, към ясни правила и да подсигурява устойчивостта на процесите

" Не мога да съм проектант на бъдеща коалиция и ръководство, нямам такива пълномощия по Конституция и не желая по никакъв метод да замесвам президентската институция в този развой. Не бързам със съставянето на длъжностен кабинет. Напротив. Аз акцентирам какви са провокациите пред страната, които търсят решение във допустимо най-кратък период. Всички ние би трябвало да работим по този начин, че допустимо най-бързо и оперативно да имаме настоящо, постоянно, отговорно и с нужната поддръжка държавно управление. Нека моята угриженост не се приема като прибързаност. Това е моя отговорност по Конституция ", заключи президентът.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова съобщи подготвеност ГЕРБ да е както в съпротива, по този начин и в ръководството. 

" Били сме и преди в сходна обстановка. Не ни е боязън, както чуваме, че някой се пробва да втълпи на българския народ, нито от инспекции, нито от проверки, нито от длъжностен кабинет. Готови сме и за предварителни парламентарни избори ", сподели Атанасова.

" Очакваме, че в 45-ото Народно заседание ще има освен проява на мощ, тъй като е явно, че ГЕРБ очевидно ще бъде в съпротива, макар че сме най-голямата парламентарна група. Първото гласоподаване за избор на ръководител на Народното събрание ясно сподели разпределението на силите в Народното събрание ", добави Десислава Атансова.

Тя заяви, че ГЕРБ са подготвени с предложение за състав на Министерския съвет. Ако партията на Борисов не получи поддръжка, по процедура мандат за сформиране на кабинет ще бъде връчен на " ИТН ". Ако и групировката на Слави Трифонов не сформира държавно управление, президентът дава третия мандат на политическа мощ по негов избор.

Предстоят съвещания с останалите сили от новия парламент, като след ГЕРБ Радев ще посрещне   " ИТН ".

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР