Президентът Румен Радев започна да говори за наличие на двоен

...
Президентът Румен Радев започна да говори за наличие на двоен
Коментари Харесай

Радев подозира службите в двоен стандарт в борбата с купения вот

Президентът Румен Радев стартира да приказва за съществуване на двоен стандарт при следствията на схемите за пазаруване на гласове преди парламентарните избори на 27 октомври.
" Това, което е значимо за едно общество, с цел да покаже, че е в действителност демократично, това е справедливостта, а справедливостта значи на първо място идентичен метод от правоохранителните органи към всички пристъпили закона, а освен към определени ", разяснява Радев в отговор на въпрос дали службите мога да станат част от предизборната конкуренция.  
В последните два месеца антикорупционата комисия извърши болшинство арести против хора, които са близки до почетния водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган. Акциите започнаха откакто Доган разгласи, че Делян Пеевски е изключен от Движение за права и свободи през август.
Преди дни Министерство на вътрешните работи и прокуратурата получиха сигнал с 200 съответни имена на едри купувачи на гласове в цялата страна, само че не проличава ентуасизъм при следствието на тези хора.
" Обществото ни е очевидец на голям брой сигнали и изявления за платен и корпоративен избор, появиха се и съответни имена ", споделя Радев.
На въпрос дали вижда пропуски в работата на управляващите, президентът отговори, че по тази причина привиква среща на всички виновни институции, които би трябвало да противодействат на изборите закононарушения.
Срещата ще бъде открита за медиите, тъй че по отчетите, които през днешния ден ще бъдат показани, ще бъде добита визия за това каква е работата на тези институции в битката им с купения и корпоративен избор, сподели Радев.
" Най-важното сега е да се обезпечи почтеност на вота, тъй че жителите да получат доверие, да се върнат към урните, тъй като те сега се отблъскват от изборните урни ", изясни той.

Кючюк сезира европейските институции
Междувременно евродепутатът Илхан Кючюк (Обнови Европа/ДПС) изпрати писмо до всички европейските институции, включително до ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, за множеството сигнали за пазаруване на гласове в България.
Кючюк твърди, че България претърпява " намерено инструментализиране на държавните институции в интерес на една партия – " Ново начало " на Делян Пеевски ".
Евродепутатът приканва Брюксел да обърне внимание на обстановката в страната преди наближаващите избори на 27 октомври.
Той цитира известия в българските медии, съгласно които събитията от последните седмици демонстрират, че " е извънредно значимо да се хвърли светлина върху отстъплението на демокрацията и неналичието на господство на закона, което води до хипотетично потребление на полицията, прокуратурата и съдилищата в работа на санциониран от Съединени американски щати за корупция по закона " Магнитски " политик ".
Кючюк осведоми европейските институции, че под командването на Пеевски, краткотрайният министър председател е освободил регионалните шефове, които желаеха оставката му, а почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган е бил ненадейно изпъден от наетите преди повече от 20 години от него парцели.
" От началото на предизборната акция бяха извършени няколко " блиц акции " на правоналагащи органи с показни арести или претърсвания в парцели на кметове, някогашни кметове и даже народен представител, ползващ парламентарен имунитет, които доста правни специалисти подложиха на сериозна рецензия във връзка с законността на тези дейности ", споделя още Илхан Кючюк.
Той прибавя в писмото си, че към този момент са подадени сигнали до проверяващите органи за предстояща изборна машинация, изброени са съответни лица, на които е предоставено да купуват гласове от името на Пеевски. " Въпреки това няма съществени дейности на полицията за инспекция на сигнала ", твърди той.
" Как Министерство на вътрешните работи ще провежда изборите и по какъв начин ще следи за машинация на гласоподавателите е под въпрос. За задачата сериозните към Пеевски депутати от Движение за права и свободи са написали писмо до президента и редица интернационалните институции, с цел да изразят угриженост по отношение на това, което се чака да бъде надълбоко неправилен избирателен развой – от регистрациите на партиите до обезпечаване на почтено броене на гласовете в изборния ден ", твърди евродепутатът.
Затова той приканва интернационалните институции, които са знак на демократичната вяра на българското общество, да извърнат внимание на казуса.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР