Президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство

...
Президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство
Коментари Харесай

Акад. Денков взе втория мандат: Задачата е изключително трудна, но не невъзможна

Президентът Румен Радев връчи втория мандат за сформиране на държавно управление на номинирания за министър председател от „ Продължаваме Промяната ” акад. Николай Денков.

„ Получавате този мандат в първия работен ден на новата година, когато обичайно си пожелаваме здраве, мир и благополучие. Когато гледаме с вяра и очакване за повече, разсъдък, разговор и съгласие, за единство към значимите за страната ни цели. Вярвам, че ще употребявате времето в границите на идната седмица да потърсите нужната поддръжка от останалите политически сили и да се върнете с изпълнен мандат и проектосъстав на Министерския съвет. Желая ви триумф! ”, сподели президентът.

„ От името на „ Продължаваме Промяната ” одобрявам този втори мандат с ясното схващане, че задачата е извънредно сложна, доста хора дори споделят, че е невъзможна. Ние сме уверени, че би трябвало да създадем всичко, което е належащо, с цел да съставим държавно управление през сегашния интервал ”, уточни от своя страна акад. Денков.

Номинираният за министър председател регистрира, че са насъбрани доста проблеми, забавени са промени и има потребност от държавно управление, което да сплотява хората и да взема решение техните проблеми. „ Затова и променихме метода за подготовка на реализацията на този мандат. Използвахме празничните дни, с цел да дефинираме четири национални цели, които считаме, че сплотяват. И да създадем лист от действия, които, в случай че осъществим през 2023 година, ще се приближим към осъществяването на националните цели ”, посочи още той.

Акад. Денков напомни, че в разискването на задачите се включиха три партии - „ Демократична България ”, Българска социалистическа партия и „ Български напредък ”. „ Много се надявам, че и другите политически сили ще се включат в този развой, тъй като имаме потребност от това. Подготвената декларация ще бъде импортирана като план на решение на Народното събрание с концепцията, че Народното събрание би трябвало да поддържа националните цели ”, обясни номинираният за министър председател от Политическа партия.

В случай, че планът за решение получи поддръжка от болшинството, „ Продължаваме Промяната ” ще върне мандата със лист на членове на Министерския съвет. Ако обаче няма утвърждение от народните представители, досието ще бъде върната на президента неизпълнена. „ Много се надявам, че идващите дни ще бъдат изпълнени с разсъдък и ние можем да върнем вярата на хората, че има кой да работи за тях ”, приключи акад. Денков, който показа копие от декларацията на президента.

При президента също участваха съпредседателите на Политическа партия Кирил Петков и Асен Василев, както и ръководителят на парламентарната група Андрей Гюров.

След връчването на досието от „ Продължаваме Промяната ” имат седем дни, в които да решат дали ще върнат втория мандат изпълнен, или не. Ако акад. Денков не успее да предложи кабинет, президентът ще има седмица да избере партия, която да получи третата директория.

Припомняме, че на 12 декември претендентът за министър-председател на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски показа пред президента проектокабинет, само че Народното събрание отхвърли неговата кандидатура.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР