Президентът Румен Радев връчи първите офицерски пагони на 113 курсанти

...
Президентът Румен Радев връчи първите офицерски пагони на 113 курсанти
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев връчи първите офицерски пагони на курсанти и кадети във Велико Търново

Президентът Румен Радев връчи първите офицерски пагони на 113 курсанти и 13 кадети от 145-и випуск „ Васил Левски " на Националния боен университет (НВУ) „ Васил Левски ". Тържественият обред се състоя пред постройката на Музикално-драматичния спектакъл „ Константин Кисимов " във Велико Търново. Сред гостите бяха заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов.

За отличник на Випуск - 2023 на НВУ „ Васил Левски " бе почетен курсант-старшина Богдан Венциславов Кенаров от специализация „ Разузнаване ". Той получи юбилеен орден „ Васил Левски " от името на министъра на защитата и академичната премия „ Полковник Борис Дрангов " от НВУ „ Васил Левски ".

Президентът Румен Радев и висш главнокомандващ на Въоръжените сили одобри почетния строй и връчи пагоните, дипломите и премията на първенеца на випуска. Той приветства всички присъстващи с думите: " Провеждането на днешния церемониален акт точно тук, в старопрестолния град, припомня за уроците на хилядолетната ни история ". Бушуващата война ясно ни припомня, че отстояването на националните и съюзни ползи ще бъде все по-сложно и отговорно, че значимостта на вашето предопределение ще пораства непрестанно, съобщи Радев в словото си към випускниците.

" През годините на образование усвоихте нови познания и в този момент с горделивост стоите в този строй. Убеден съм, че с боязън и неспокойствие очаквате да прекрачите прага на военните формирования - направете го с гордо вдигната глава ", сподели началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов към випускниците.

Утрешните командири, преди встъпването си в редовете на въоръжените сили, получават своето ентусиазъм от славните обичаи на своите прародители, от героите и светините на нацията, сподели заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов. Считам за доста показателен обстоятелството, че обреклите се да служат на отечеството военни водачи през днешния ден вземат своето духовно причестяване точно от Васил Левски - най-големият и важен народен воин на България и същински образец за това по какъв начин човек не трябва да се отхвърля от концепциите си, добави той.

Кметът Даниел Панов поздрави младежите, приключили висшето си и професионално военно обучение във Велико Търново. Приветствени думи насочи и ректорът на НВУ „ Васил Левски " бригаден военачалник Иван Георгиев Маламов. Митрополит Гавраил прочете молитва.

Тази година 136 випускници получиха дипломи. Курсантите, обучавали се в трите факултета на университета, са 103-ма, 13 от тях получиха грамота за отличник на военна специализация, а 14 - грамота Cum Laude за реализиран отличен триумф в курса на образование.

Десет са випускниците военнослужещи в задочна форма на образование, които получиха лейтенантски пагони. Кадетите, които получиха своите свидетелства за образование в Професионалния сержантски лицей, са 13.

Общо 13 са отличените с грамоти лейтенанти измежду випускниците за класиране на призови места в държавни военни шампионати и шампионати. За състезател на випуска бяха удостоени лейтенант Николай Георгиев Шинлаков и лейтенант Деси Валентинова Бельова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР