Президентът Румен Радев участва днес в отбелязването на празника на

...
Президентът Румен Радев участва днес в отбелязването на празника на
Коментари Харесай

Румен Радев е гост на празника на Зографския манастир

Президентът Румен Радев взе участие през днешния ден в отбелязването на празника на Зографския манастир в Света гора дружно със стотици поклонници от България и района, заяви прессекретариатът на президента.

"Зографският манастир е един от най-светлите и значими духовни центрове за българския народ, освен поради съхранените скъпи ръкописи, икони и артефакти, а тъй като повече от хилядолетие отстоява българската религия, нематериалност, памет и език ", съобщи президентът Румен Радев при визитата си в българската духовна и национална реликва.

Президентът напомни богатата история на Зографския манастир, в който през вековете следи са оставили Теодосий Търновски, патриарх Евтимий, Козма Зографски и доста други. "Именно тук отец Паисий приключва святата за всеки българин "История Славянобългарска ", която разпали искрата на нашето Възраждане, с цел да се разгори в буйния огън на българското просвещение и битките ни за национално избавление, от които възкръсна България ", акцентира Румен Радев.

Държавният глава удостои игумена на манастира архимандрит Амвросий с медал "Стара планина " първа степен за неговите заслуги за подсилване на православното духовенство в Света гора и развиване на българо-гръцките връзки. Архимандрит Амвросий е свещеник от 1997 година и има голям принос за опазване на българския темперамент на манастира "Св. Великомъченик Георги Зограф ", възобновяване на манастирския комплекс, запазване на културно-историческото завещание, развиването на манастирската библиотека и привличането на поклонници. Манастирът има значима роля и за организирането, финансирането и образованието на българските деца в неделното учебно заведение в град Солун.

В тържественото отбелязване на празника на Зографския манастир участваха и Негово високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, представителят на държавното управление на Република Гърция за Света гора губернаторът Костис Димчас и стотици поклонници.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР