Президентът Румен Радев свиква днес Консултативния съвет за национална сигурност

...
Президентът Румен Радев свиква днес Консултативния съвет за национална сигурност
Коментари Харесай

Защо президентът свиква КСНС за Република Северна Македония? Коментар на Явор Сидеров и доц. Наум Кайчев

Президентът Румен Радев привиква през днешния ден Консултативния съвет за национална сигурност на тематика Република Северна Македония и консолидираното на Западните Балкани в Европейския съюз.

Очакванията от срещата при президента в " Денят стартира " разясниха Явор Сидеров и доцент Наум Кайчев, зам.-председател на Съвместната историческа комисия сред България и Република Северна Македония.

Явор Сидеров съобщи, че не чака да се случат чудеса на този съвет. Смята, че е призован поради френското председателство на Европейски Съюз и очевидното предпочитание на френския президент да стартира интензивно процесът на приемането на Албания и РСМ, както и предпочитание на Съединени американски щати РСМ да бъде призната в Европейски Съюз.

" Всички тези фактори играят роля и те ще бъдат най-малко упоменати на КНСН. Не ми се вижда свястно да се организира КСНС единствено въз основата регресът в връзките ни със Скопие. Смятам, че съветът се привиква поради интернационалната рамка ", сподели Явор Сидеров.

" Все отново има едно приспособяване с едно ново държавно управление, съдружно, с нови субекти, което също има своето значение ", добави доцент Наум Кайчев.

Ще се промени ли позицията на България?

Според доцент Кайчев главните политически партии у нас и ръководещата коалиция ясно обявиха, че позицията на България остава непроменена. Промяна би трябвало да има, само че тази смяна би трябвало да пристигна от страна на РСМ.

" Очакването е едно и то е обикновено, да се извършва контракта, който сме подписали през 2017 година. За страдание той не се извършва от нашата съседка в редица връзки, в това число във връзка с взаимната историческа комисия сред двете страни ", сподели доцент Кайчев.

Явор Сидеров съобщи обаче, че в случай че е нямало съображение за подозрение, че ще създадем компромис, нямаше водачът на Има Такъв Народ Слави Трифонов да предложи на нашите сътрудници в Европейски Съюз и на Съединени американски щати нещо като доброжелателна замяна против нашето единодушие за стартиране на Скопие в Европейски Съюз да бъдем позволени в Шенген и да ни бъдат отстранени визите. По думите на Явор Сидеров Трифонов счита, че има прочут напън върху България.

Влизането на Западните Балкани надвишава смисъла, което има в чисто районен аспект, безапелационен е той.

Според доцент Кайчев има доста въпроси сред София и Скопие, които би трябвало да се решат, като недопускането на български вложения в РСМ и губенето на пари за строителството на кулоар номер 8. По думите му има доста подводни камъни, в това число и в бизнес връзките сред двете страни.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР