Президентът Румен Радев свика Консултативния съвет за национална сигурност. Кризата

...
Президентът Румен Радев свика Консултативния съвет за национална сигурност. Кризата
Коментари Харесай

Започна Консултативният съвет по национална сигурност при президента

Президентът Румен Радев свика Консултативния съвет за национална сигурност. Кризата с Украйна, както и рисковете за сигурността на страната, положението на Въоръжените сили и ограниченията, които би трябвало да се подхващат, са съществени тематики на срещата.

На КСНС участват министър председателят Кирил Петков, министърът на защитата Стефан Янев, вътрешният министър Бойко Рашков, министърът на външните работи Теодора Генчовска, ръководителят на Народно събрание Никола Минчев, ръководителят на ДАНС Пламен Тончев, както и ръководителите на парламентарните групи в Народно събрание.

След края на съвещанието се чакат ограничения в 3 посоки.



Първият е военният аспект на гарантиране на националната сигурност на страната, а точно концепцията, която България е показала предишния октомври пред НАТО за построяването на така наречен Бойна група на основата на механизиран батальон.

Концепцията ще бъде разисквана на следващия ден на съвещанието на министрите на защитата на НАТО в Брюксел.

Вторият аспект е стратегическият проект за деяние при парещ спор в Украйна. Той предходната седмица беше разискван на Съвета по сигурността при министър- ръководителя и включва ограничения за гарантиране на енергийната сигурност на България.

Третият аспект е филантропичният. Вицепрезидентът Илияна Йотова подсети през вчерашния ден, че България има огромна общественост в Украйна и страната би трябвало да бъде подготвена да посрещне потребностите на тази общественост, в случай че това се наложи.

Очаквайте онлайн първите реакции и мнения след съвещанието на bntnews.bg и



Снимки: Десислава Кулелиева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР