Президентът Румен Радев ще участва в откриването на прословутия 111-метров

...
Президентът Румен Радев ще участва в откриването на прословутия 111-метров
Коментари Харесай

Радев отива лично да открие пилона в Рожен

Президентът Румен Радев ще взе участие в откриването на прословутия 111-метров стълб на Роженските поляни. За това се хвалят в известие от президентския прессекретариат, представено от Българска телеграфна агенция.

Организаторите са възнамерявали цяла, която включва присъединяване даже на Гвардейския внушителен духов оркестър и Представителния отбор на Въоръжените сили на България. След нея президентът ще насочи одобрение и ще следи " тържественото издигане " на българското знаме на 111 метра.

Първоначално гвоздеят в програмата беше, която обаче анулира присъединяване си седмици преди събитието.

Българското знаме ще бъде сложено на стълб, тежащ към 100 тона. За монтирането му посред Роженските поляни бяха нужни тежка техника, а авансово беше изкопана и дупка с дълбочина към 3,5 метра, в която беше подложен стоманобетонен пиедестал с размер от 1000 кубични метра.

Цялата структура е от 13 стоманени секции, които в контрастност с претенцията за патриотично начинание не са създадени в България, а са импортирани от Турция.

Проектът се осъществя под патронажа на президента, а по-рано стана ясно, че държавни предприятия са помагали за финансирането му. Сред тях са Българската банка за развиване и държавните горски предприятия.

Така нареченият стълб " Рожен " провокира разногласия в обществените мрежи, като доста жители показаха неодобрение от това, че планът коства близо 1 млн. лева Едно от най-спорните неща е статута му на „ преместваем обект “- той обаче бе бетониран надълбоко в земята, която е със статут на морава, което опонира на понятието в закона за подобен вид уреди.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР