Президентът Румен Радев ще свика Консултативен съвет за национална сигурност

...
Президентът Румен Радев ще свика Консултативен съвет за национална сигурност
Коментари Харесай

Президентът свиква КСНС заради Северна Македония

Президентът Румен Радев ще свика Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС), на който да се разиска отношението на България към Република Северна Македония и да се търси консенсус с всички политически партии в българския парламент.

Това разгласи самият президент в Брюксел пред публицисти, след присъединяване си в Европейския съвет.

Румен Радев добави, че този въпрос е разискван с новия министър председател Кирил Петков, отбелязва БГНЕС.

"България ще отвори вратата на РСМ единствено при гаранции и отбрана на националния ни интерес. Ако успеем да реализираме едно такова решение, това ще бъде исторически акт, само че дано не забравяме, че този развой – и като време, и като резултат, е напълно в ръцете на страната-кандидат ", сподели още Радев.

"Нашите сътрудници в Европа към този момент схващат къде е същината на казуса със Северна Македония. Въпросът за Република Северна Македония не се повдига повече на Европейския съвет. Надявам се, че и сега държавното управление работи за цялостен разбор на аргументите за какво стигнахме до цялостна неспособност България да каже "да " на РСМ. Предлагам българският парламент да инициира един структуриран разговор с Народното събрание на РСМ, с цел да търсим най-хубавите решения и да може да отворим вратата допустимо най-скоро ", сподели още Румен Радев.



Азербайджан има цялостна подготвеност да доставя на България спомагателни количества газ и то на най-хубавите цени,

сподели още Румен Радев пред публицисти в Брюксел.

"За нас е значимо да имаме физически притежател. Това е тази газова връзка сред България и Гърция, която я чакаме 10 години. Говорихме с премиера Мицотакис, в понеделник ще е в България да продължим диалозите за нея ", съобщи Радев, представен от.

По време на диалозите в Брюксел, съгласно Радев, ставало ясно, че европейските водачи от ден на ден схващат какво значи битовите консуматори да са на свободния пазар.

"Цените през днешния ден са ужасни. 300 евро на мегават час, а в България е една от най-ниските. Обмисля се по какъв начин да бъдат предпазени битовите консуматори от съмненията на цените ", изясни президентът.

Относно наложения у нас мораториум върху цените на тока, парното и водата, президентът съобщи, че би трябвало доста положително експертно обсъждане.

"Трябва да бъде напълно в границите на закона. Трябва да се направи бездънен разбор. Хората би трябвало да са предпазени, само че би трябвало да помислим и за следствията върху пазара ", съобщи Радев.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР