Президентът Румен Радев проведе среща на „Дондуков“ 2 с изпълнителните

...
Президентът Румен Радев проведе среща на „Дондуков“ 2 с изпълнителните
Коментари Харесай

Президентът обсъди домакинството на „Три морета“ с Българската банка за развитие

Президентът Румен Радев организира среща на „ Дондуков “ 2 с изпълнителните шефове на Българската банка за развиване (ББР) Николай Димитров и Панайот Филипов по отношение на семейството на страната ни на самодейността за възстановяване на районната транспортна, енергийна и цифрова съгласуваност „ Три морета “.

В края на предходната година Българската банка за развиване се причисли към Инвестиционния фонд на самодейността като акционер клас „ А “ с парична вноска от 20 млн. евро.

България, дружно с останалите страни, ще продължи да развива механизми за възстановяване на процеса по взимане на решения в границите на „ Три морета “, акцентира на срещата Румен Радев. Като най-големи провокации президентът открои информирането на обществото за критериите, по които се дефинират печелившите планове, както и за механизмите за разпределяне на финансиране.

По думите на президента, действителните благоприятни условия на Инвестиционния фонд ще зависят от включването на към момента колебаещите се страни по самодейността, както и на интернационалните финансови институции и представители на частния бранш.

Изпълнителните шефове подчертаха готовността на ББР за партньорство в границите на „ Три морета “. Те обявиха, че до момента са се въздържали от присъединяване в самодейността заради неналичието на политическо решение за присъединение към Инвестиционния фонд, което беше взето през септември 2020 година

До края на този месец се чака банката да има одобрено посланичество в Управителния съвет и Надзорния съвет на Инвестиционния фонд, което ще способства за пълноценното присъединяване на българската страна.

Румен Радев акцентира, че България чака самодейността „ Три морета “ да се трансформира в действителен инструмент за обществено и икономическо доближаване в Европа, с цел да се компенсират разликите в развиването на обособените райони на Европейски Съюз.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР