Президентът Румен Радев призова да се потърси отговорност на политиците,

...
Президентът Румен Радев призова да се потърси отговорност на политиците,
Коментари Харесай

Румен Радев: Лобизмът убива

Президентът Румен Радев прикани да се потърси отговорност на политиците, които с решенията си рискуват живота и здравето на българските военнослужещи.

"Решаването на проблемите с модернизацията на армията изисква отговорно държавническо мислене и съответни дейности. Рискът от тези политически решения носят военните, по тази причина споделям, че лобизмът убива ", уточни Радев пред публицисти във ВМА.

Държавният глава бе на посещаване при Алексей Каменов, който бе ранен при злополуката с вертолет Ми-17. При случая в понеделник починаха двама негови сътрудници.

Радев напомни, че неведнъж е призовавал да се вземат ограничения за рационализация и поддръжка на остарялата техника, за пазаруване на ново въоръжение, както и за демотивацията на летателния състав.

Президентът посочи, че по тази тематика към този момент е правил три Консултативни съвета за националната сигурност.

"Както виждате, болшинството приключи модернизационните процеси в Българската войска, върна ги в нулево състояние, в изходна точка. Предвидените за тези планове стотици милиони изтекоха, вместо да отидат за ремонт на техника, въоръжение и за подготовка, те отново отидоха за саниране ", добави Румен Радев.

Той акцентира, че след забавянето ще са нужни най-малко още две години за реализация на плановете, което ще ги оскъпи. "Това значи повече средства, вложени в остаряла техника, която няма съгласуемост и качества и по-малко средства за подготовка ", посочи Радев.

Президентът изрече съболезнования на фамилиите, околните и сътрудниците на починалите летци.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР