Президентът Румен Радев присъства в Тел Авив на премиерата на

...
Президентът Румен Радев присъства в Тел Авив на премиерата на
Коментари Харесай

Президентът се срещна с представители на българската общност в Израел

Президентът Румен Радев участва в Тел Авив на премиерата на кино лентата "Следващото потомство " дружно със стотици представители на българската общественост в Израел. Филмът на българския режисьор Димитър Гочев е отдаден на спасяването на българските евреи през Втората международна война и техните наследници. Със срещата с българската общественост завърши и визитата на българския държавен глава в Израел по случай отбелязването на 75-ата годишнина от освобождението на Освиенцим и Деня за възпоменание на Холокоста.

"Осъзнавам какъв брой сме щастливи българите с подвига на нашите прародители, които със спасяването на своите другари, съученици и съседи евреи, са ни икономисали страшната морална алтернатива да се запитваме, както доста други европейски нации през днешния ден, дали сходно избавление е било въобще допустимо ", акцентира Радев след края на прожекцията.

Държавният глава съобщи, че България има своето справедливо място в сърцата на българската общественост в Израел и е от извънредно значение споменът за спасяването на българските евреи да бъде предаден и на идващото потомство.

Преди прожекцията на кино лентата видеообръщение във връзка премиерата насочи президентът на Израел Реувен Ривлин. На премиерата участва и генерал-лейтенант Габи Ешкенази, шеф на Генералния щаб на Израелските отбранителни сили от 2007 до 2011 година, чието фамилията също е измежду избавените български евреи.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР