Президентът Румен Радев приключи политическите консултации за съставяне на правителство

...
Президентът Румен Радев приключи политическите консултации за съставяне на правителство
Коментари Харесай

Радев към ИТН: От отпаднала партия – вие отново се върнахте. Как протекоха консултациите днес?


Президентът Румен Радев завърши политическите съвещания за сформиране на държавно управление с парламентарните групи в 49-ото Народно заседание. Последни с него в днешния ден се срещнаха представителите на партия „ ИТН “ (ИТН).

Във встъпителните си думи президентът поздрави представителите на Има Такъв Народ с сполучливото им завръщане в Народното събрание, като акцентира, че доста рядко се случва партия, която не е съумяла да предния път мине бариерата, да се завърне.

„ Радваме се още веднъж да ви забележим на следващите съвещания за държавно управление. Поздравявам ви с това съществено достижение в българската политика. От отпаднала партия – вие още веднъж се върнахте. Явно това е резултат от вашата работа с гласоподавателите ви и поръчката, че ще бъдете инспектор в този парламент. Чух, че описвате политическите процеси с езика на аритметиката, а и на геометрията – уповавам се да не се постанова да желаете да си приказваме с езика на стереометрията, комплексните цифри и размитите множества “.

В отговор Тошко Йорданов съобщи, че Има Такъв Народ не е общоприета партия и изрази вяра, че има растеж в поддръжката за тях. Има Такъв Народ удостовери позицията, че бюджет би трябвало да бъде признат при съществуване на постоянен кабинет.

„ Политически отговорно е да има кабинет, тъй като най-малко ще може да се опита да се оправи с проблемите в страната. Що се отнася до това новосформиращо се болшинство ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ – ние сме съпротива на тази настройка “, безапелационен бе Йорданов.
Радев се срещна с представители на „ Възраждане “, „ Българска социалистическа партия за България и Движение за права и свободи
По-рано през днешния ден президентът беседва с представителите на партия „ Възраждане “, а по време на срещата водачът ѝ Костадин Костадинов сподели, че партията е подготвена да ръководи и не пропусна да направи реклама на претенции от тях референдум.
Прочети повече.

След това Движение за права и свободи пристигнаха на среща с Радев с почерпка за празника Рамазан Байрям, който мюсюлманската общественост у нас отбелязва през днешния ден. Президентът Румен Радев посочи, че България се нуждае от устойчиво държавно управление, с цел да извърши заложените си цели и изрази вяра Движение за права и свободи да помогне в този развой.

Карадайъ посочи, че Движение за права и свободи към този момент не е част от оформящото се болшинство поради метода и неналичието на разговор.
Прочети повече

Трети за деня среща с президента имаха представителите на Българска социалистическа партия.

„ Беше неточност, че предходната година не внесохте бюджет и не го одобрихме “. Това сподели водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова на консултациите. Нинова открои четири целта – битка с инфлацията и увеличение на приходите, законите по Плана за възобновяване и резистентност, правосъдна промяна и влизането на България в Шенген.
Прочети повече
Вчера президентът се срещна с първите две парламентарни обединения – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ
Консултациите стартираха през вчерашния ден със срещи с ГЕРБ-СДС и „ Продължаваме промяната-Демократична България “. След тях стана ясно, че компромисът за предстоящ кабинет ще е сложен. Бойко Борисов беше безапелационен, че няма да е номинация за министър председател в държавно управление с мандата на ГЕРБ-СДС. Той съобщи, че най-хубавият вид е кабинет с поддръжката на първите две парламентарни сили. Въпреки че разумният вид е различен.

От ПП-ДБ обаче потвърдиха, че няма да поддържат държавно управление с първия мандат, само че са подготвени с кабинет с втория мандат – без присъединяване на ГЕРБ.

След края на политическите съвещания с шестте парламентарни обединения президентът би трябвало да реши по кое време ще връчи мандат за сформиране на кабинет на първата политическа мощ в новия 49 -ти парламент ГЕРБ-СДС.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР