Президентът Румен Радев подписа в четвъртък указ за предсрочното освобождаване

...
Президентът Румен Радев подписа в четвъртък указ за предсрочното освобождаване
Коментари Харесай

Румен Радев подписа указа за уволнението на Иван Гешев

Президентът Румен Радев подписа в четвъртък декрет за предварителното освобождение на Иван Гешев от поста основен прокурор, от администрацията на президента.

С това дефинитивно завършва процедурата по уволнението на ръководителя на държавното обвиняване, която приключи във Висшия правосъден съвет (ВСС) в понеделник с.

Повод за това решение стана, който би трябвало да бъде " изметен " от Народното събрание, с която Гешев се обърна на 15 май към партиите, искащи оставката му.

Мнозинството от членовете на съвета решиха, че с този израз основният прокурор е уронил престижа на правосъдната власт и не може повече да заема поста си.

Президентът нямаше период, в който да подпише указа за освобождението на Гешев. Той можеше и да върне процедурата за още едно разглеждане във Висш съдебен съвет, както направи при избора на към този момент някогашния основен прокурор в края на 2019 година

Освобождаването на Гешев беше предшествано от превръщане на ГЕРБ и Движение за права и свободи против него, които до момента в никакъв случай не бяха желали оставка му. Това стана на 12 май, когато номинираната от ГЕРБ за ротационен министър председател Мария Габриел сподели, че за бъдещото ръководство ще бъде приоритет.

Още същия ден тя беше подкрепена а малко по-късно шестима членове на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет внесоха и. Впоследствие към него, а първото беше изненадващо оттеглено в края на процедурата по уволнението му.

Това беше общо трета сходна процедура против някогашния основен прокурор в правосъдния съвет, откакто претенции за освобождението му бяха внасяни през 2021 година от някогашния длъжностен правосъден министър Янаки Стоилов и през 2022 година от наследницата му на поста Надежда Йорданова.

Двете оферти бяха доста по-мотивирани от актуалното и, в които се предполагаше, че Гешев е нарушил служебните си отговорности, уронвайки престижа на правосъдната власт.

Въпреки това болшинството във Висш съдебен съвет отхвърли въобще да. Впоследствие Конституционният съд го задължи да го направи дружно с настояването на Йорданова, само че съветът.

На 1 май кортежът му стана обект на гърмеж, след който той отпътува за Турция и Съединени американски щати. Междувременно заместникът му Борислав Сарафов стартира обществено да го нападна за интервенция в политическия развой, а ГЕРБ и Движение за права и свободи приканиха за оставката му.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР