Президентът Румен Радев отново зае позиция срещу военна помощ за

...
Президентът Румен Радев отново зае позиция срещу военна помощ за
Коментари Харесай

Денков каза, че България се включва в поръчката на ЕС за 1 млн. снаряда за Украйна. Радев нарече това грешка

Президентът Румен Радев още веднъж зае позиция против военна помощ за Украйна, като този път се разгласи против присъединението на България към общата европейска самодейност за даване на 1 млн. снаряда на Украйна.

" Ако държавното управление вземе това решение, съгласно мен това ще бъде неточност, не поддържам ", сподели президентът пред публицисти.

Премиерът Николай Денков обаче удостовери, че новото държавно управление ще поддържа поръчката.

През май множеството страни от Европейски Съюз подписаха съглашение да изпратят на Киев 1 млн. 155-милиметрови снаряди , както и ракети, до края на март следващата година. Те се съгласиха да дават боеприпасите неотложно от личните си ресурси и разноските им да бъдат отчасти възобновени. Споразумението планува 1 милиарда евро за тази част от проекта и още 1 милиарда за стратегия за взаимно възлагане на поръчки за снаряди за Украйна, както и за попълване на личните ресурси.

България беше една от дребното страни, които не поддържаха общата поръчка, финансирана от Европейския механизъм за мир. Тогава управляваше служебният кабинет, назначен от Радев.

" България не поддържа и не е част от общата поръчка. Това е наше суверенно решение. България ще поддържа европейски дипломатически старания за възобновяване на мира ", сподели тогава самият той, запитан за какво страната не взе участие в общата поръчка.

Преди дни обаче министърът на защитата в новото държавно управление - Тодор Тагарев, сподели пред " Политико ", че България " се стреми към присъединение към тази коалиция " и че ще може да обезпечи част от нужните муниции за Украйна. Това към този момент е утвърдено от България на равнище представители на страните членки и на Съвет на Европейски Съюз на министрите на защитата и на външните работи.

Във вторник президентът разяснява, че в някои медии е имало операция, че демонстрира лицемерие по тематиката - " едно приказва в България, едно в Брюксел ".

" И в България, и в Брюксел съм твърдял, че България не би трябвало да се намесва с даване на оръжия в този спор, че това не е методът за преустановяване на този спор ", добави президентът и означи, че " той ескалира, че носи големи опасности, че изтощава нашите стопански системи и обществени системи ".

Той сподели още, че до момента в който е представлявал България в Съвета на Европейски Съюз е отстоял това и е станало ясно, че тя не е част от тази самодейност.

По-късно министър-председателят Николай Денков разяснява пред медии неговите думи.

" Има решение на Народното събрание, още в предишното. Смятам, че би трябвало да сме поредни и да изпълняваме решенията, взети в Народното събрание, и да помогнем на Украйна, която е нападната от прилежаща страна и се пробва да възвърне териториалната си целокупност ", сподели той.

В началото на ноември предходната година Народното събрание взе за изпращане на оръжие на Украйна. Списъкът с въоръжение не е обществен, само че се знае, че става дума за леко стрелково оръжие и някои муниции.

" Доколкото съумях да се срещна, президентът е споделил, че България взе участие в поддръжката на Украйна. Така че виждам известно несъгласие - от една страна участваме, от друга - не участваме със снаряди, тъй че дано президентът изясни това несъгласие ", сподели още Денков, евентуално имайки поради, че Радев към този момент публично сподели, че България поддържа суверенитета на Украйна.

Премиерът още веднъж подсети за човешката покруса в Украйна.

" Не виждам по какъв начин тя ще приключи, до момента в който тази война не спре по метод, по който да сътвори резистентен мир. Много е елементарно да се каже: " Дайте да спрем войната и да установим мир ", само че да напомним, че когато се откри неправдив мир, следва нова война ", добави Денков.

По думите му това се знае " от образеца на историята след Първата международна война, която води до Втората международна война ".

Европейската организация по защита към този момент стартира план за взаимно придобиване на снаряди за попълване на запасите на страните членки или непосредствено изпращане в Украйна. Европейска комисия предложи и самодейност на стойност 500 млн. евро за укрепване на европейските качества за произвеждане на оръжия и за реализиране на тези цели.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР