Президентът Румен Радев очаква от правителството неотложни, надеждни и устойчиви

...
Президентът Румен Радев очаква от правителството неотложни, надеждни и устойчиви
Коментари Харесай

Президентът очаква от кабинета неотложни мерки за справяне с енергийната криза

Президентът Румен Радев чака от държавното управление неотложни, надеждни и устойчиви ограничения за справяне с енергийната рецесия. По думите му към този момент е минало времето за разбори и е пристигнало това за решенията.

Структуроопределящите предприятия би трябвало да бъдат подкрепени в изискванията на енергийна рецесия, тъй като се разчита на тяхната конкурентоспособност, акцентира още Радев . Затова съгласно него държавното управление би трябвало да направи по този начин, че да не позволява политиката и геополитиката да убиват българската стопанска система, да сътвори условия за поевтиняване на тока и газа и да има съответни обезщетителни механизми и за потребителите, и за бизнеса.

„ Кабинетът назначи нови хора в управлението на енергетиката, само че къде са резултатите? Хората не ги усещат, а време няма. Всеки ден е скъп, всеки ден усилва риска от банкрути, от загуба на пазари, да не приказваме какво става с дребните и междинни предприятия “, сподели президентът след визитата си в металургичната компания за цветни метали „ КЦМ 2000 “ в Пловдив. Там той се срещна с управлението на компанията и прегледа индустриалната част на оловния и цинков цех.

Румен Радев акцентира още, че са нужни и законови промени, тъй че да действа по-добре Българската самостоятелна енергийна борса и освен тя. Така по думите му ще има предсказуемост, действителна ликвидност и действителна конкуренция вътре в страната.

Не би трябвало да се работи единствено ден напред, добави президентът. 

По мотив полемиката към опциите за създаване на нова нуклеарна мощ в АЕЦ „ Белене “ Румен Радев съобщи, че в плана са вложени милиарди на българските данъкоплатци и повече не може да се отсрочва и чака, тъй като страната ни има бъдеще като нуклеарна страна:

„ Видяхме, че „зелената сделка“ – да, това е бъдещето, един прелестен план, само че би трябвало най-малко десетилетия напред да имаме вложения в базови мощности, каквато е нуклеарната енергетика. И България не може да си разреши лукса сама да се откаже от този голям капацитет, в който влага “. 

Кабинетът работи интензивно и се оправя добре, съобщи Ивайло Мирчев от „ Демократична България “ във връзка апела на президента за по-решителни дейности за справяне с енергийната рецесия:

„Това е обикновено условие на президента. То е обикновено условие от всеки един български жител, тъй че е още по-нормално пък ръководещите да се активизираме оптимално, с цел да отговорим на упованията не просто на президента, а на всички български граждани“, сподели Мирчев.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев също съобщи, че не вижда напрежение в връзките сред кабинета и президента Радев:
„ Колкото по-бързо тези проблеми се разрешат, толкоз по-добре за България и ние работим извънредно бързо в тази посока“, сподели Василев и даде образец с обезщетенията поради високите цени на енергийните източници – по схемата за небитови консуматори към този момент текат разплащания, а сега се работи за намиране на решение за битовите консуматори.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР