Президентът Румен Радев очаква най-късно до октомври догодина България да

...
Президентът Румен Радев очаква най-късно до октомври догодина България да
Коментари Харесай

Марк Рюте за България в Шенген: Позицията на Нидерландия не е не, а е не сега

Президентът Румен Радев чака най-късно до октомври следващата година България да стане пълновръстен член на Шенген. Според премиера на Нидерланция Марк Рюте страната ни може да е подготвена даже още до лятото. На въпрос на Българска национална телевизия по кое време ще поддържа България за Шенген, Рюте отговори, че позицията на Нидерландия не е " не ", а е " не в този момент ".

Канцлерът на Австрия изиска Европейска комисия да даде финансова помощ на България за дотъкмяване и укрепване на
оградата ни на границата с Турция.

Темата за Шенген не е в дневния ред на срещата на върха, само че президентите на България и Румъния считат да изискат от останалите водачи да се ангажират с точни крайни периоди и ясни критерии за приемането на двете страни. Преди началото на срещата министър председателят на Нидерландия разяснява, че България може да е подготвена още до лятото, за Радев - крайният период е октомври.

Българска национална телевизия: Годподин Рюте, по кое време ще подкрепите България за Шенген?

Марк Рюте: " Както споделих и преди този момент не е не, а не в този момент. Имаме потребност от две неща - цялостен надзор на границата и доказателства за това. А ето го и Румен. Второ - довеждане докрай на механизма за съдействие и инспекция. Надявам се до лятото, само че аз съм оптимист.



Румен Радев: " Ние сме в непрекъсната връзка с премиера Марк Рюте. Най-важното е, че до идната година България ще влезе в Шенгенското пространство. Това, което досега в действителност към този момент реализираме, работейки и с Нидерландия и с Австрия. И на този съвет с президента на Румъния ще повдигнем въпроса за Шенген. Влизането в Шенген значи мигновено да се отстранен големите опашките по границата ни с Гърция и Румъния. Означава нашите производители да имат опция за доста по-добър достъп до своите пазари, нашият експортно насочен бизнес ".





Австрийският канцлер Карл Нехамер счита, че Европейски Съюз би трябвало да поддържа страни като България и Румъния в опазването на външните граници. Според него е належащо да се унищожи табуто за построяването на огради, а Европейската комисия би трябвало да обезпечи 2 милиарда евро за България за доизграждане и укрепване на оградата на границата с Турция.

" Навсякъде, където границите са изключително натоварени, има физически бариери и това е значима поддръжка за полицейските сили. На доста места към този момент има такива огради. България е построила оргада, само че тя е в начална фаза и несъмнено би трябвало да бъде подсилена. България към този момент е пресметнала, че става дума за 2 милиарда евро. Гърция също е построила солидна ограда на границата с Турция. Тази ограда е толкоз солидна, че не може да бъде съборена, даже да бъде атакувана със сила… Европейската комисия не обезпечава финансиране за оградите. Ние считаме, че страни като България би трябвало да бъдат подкрепени посредством европейско финансиране, с цел да могат техните служители на реда да пазят границата ", сподели Карл Нехамер - канцлер на Австрия.





Румен Радев разяснява, че България закрива от ден на ден незаконните мрежи да трафикт на мигранти и за първи път у нас има служители на реда, които се проверяват за трафик. Според него Румъния осъзнава, че би трябвало да се отделя от България, още повече, че Букурещ няма техническа подготовка да слагане на Шенгенска граница в Дунав. Президентът счита, че Народното събрание би трябвало още през януари да одобри два значими закона - за наказателната отговорност на основния прокурор и антикорупционния закон.

Евролидерите разискват поддръжката за Украйна и енергийната рецесия. Директно от Катар, където гледа успеха на Франция над Мароко, в Брюксел дойде президентът Макрон и предвижда, че Франция ще стане международен първенец.



Снимки: БГНЕС, БНТ
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР