Президентът Румен Радев обяви, че служебният премиер ще е мъж

...
Президентът Румен Радев обяви, че служебният премиер ще е мъж
Коментари Харесай

Радев: Служебният премиер ще е мъж, а изборите ще са на 11 юли

Президентът Румен Радев разгласи, че служебният министър председател ще е мъж и удостовери, че предварителните избори ще са на 11 юли. " Не мога да разпусна Народното събрание преди 11 май, защото би трябвало да се съблюдава Конституцията, да се обезпечат не повече от 2 месеца до изборите. Ако разпуснем Народното събрание в петък или понеделник, както се упорства, това значи, че изборите ще отидат на 4 юли, обясни той пред публицисти в пещерското село Радилово. Според него ЦИК не може да приготви избори за 4 юли, защото няма да има задоволително време. На въпрос на публицисти кой ще е новия длъжностен министър председател Радев сбито отговори  " мъж ", само че отхвърли каквито и да е детайлности.  

По-рано денем президентът Румен Радев прикани политическите сили да избистрят целите си, да обмислят държанието си и да търсят единодушие, другояче страната рискува да навлезе в конституционна рецесия след новите избори. Той направи изявлението в 11 часа през днешния ден пред водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, откакто секунди по-рано й връчи мандат за сформиране на държавно управление, а тя го върна. Според Радев партиите би трябвало да се сближат към цели като възобновяване на демократичните институции, на върховенството на закона, битка с пандемията и бедността. И да се образува единение " в името на България ", което да роди устойчиво държавно управление. В противоположен случай ще настане точно рецесията, за която предизвести.

Мандатът за Българска социалистическа партия бе третият, който президентът връчи след изборите на 4 април, според конституцията. Това бе и последната опция да се избегне избор през лятото. Но Българска социалистическа партия върна мандата предстоящо, откакто Пред президента Нинова съобщи, че Българска социалистическа партия е протегнала ръка към " ИТН " и другите обединения от митинга, с цел да има държавно управление в името на националните цели, само че ръката е останала неприета. Докато течеше процедурата за мандата, Радев, Нинова и съпътстващите я лица от Българска социалистическа партия

Другата седмица Радев ще разпусне Народното събрание и ще назначи държавно управление. Желанието му е новата Централна изборна комисия (ЦИК) да проработи паралелно с разпускането на Народното събрание. Самото президентство е създало незабавен график за подготовка на комисията, според новите пълномощия на президента. Стремежът е служебният кабинет също да проработи на високи обороти. Целта на всичко това е да се избегне безпорядък.  " Изборите се обрисуват да са на 11 юли ", сподели още Радев.

Президентът заяви на Нинова, че има намерение да предложения в служебното държавно управление специалисти от левицата, взели участие и в предходния кабинет на президента. Нинова благодари, само че отвърна, че желае да знае имената авансово, с цел да бъдат разисквани от Националния съвет на партията. Малко по-късно тя показа пред публицисти, че е допустимо вотът през лятото да докара до ниска интензивност.

 

Христо Иванов: Досега бяхме " против ", към този момент би трябвало да сме " за "

Случващото се в президентството повлече реакции и на други политически сили. " Дължим на гласоподавателите доста по-ясен отговор всички какво ръководство си представяме. Миналата акция беше доминирана от това срещу какво ръководство сме. Управлението на ГЕПБ завърши, т.е. изпълнихме една от огромните задания. Сега би трябвало да си приказваме " за " какво ръководство сме ", съобщи съпредседателят на " Демократична България " (ДБ) Христо Иванов пред публицисти. Според него и друга огромна задача следва - махането на Иван Гешев. " Ние ще имаме ясни отговори на тези въпроси ", сподели Иванов. Той е на мнение, че новият избор няма да повтори резултатите: " Истината е, че се намираме в доста съществено разбъркване на политическите пластове. Нищо няма да е същото ". 11 юли е подобаваща изборна дата за Демократична България, защото на този ден през 2020 година се организира едно от събитията на Росенец. " Ще не бъде попътен вятър ", сподели Иванов.  

Стана ясно още, че той не харесва някои от измененията, които гласоподава актуалното Народно заседание. " Факт е, че бяхме принудени от политически действителности промените в Изборния кодекс да минат прекомерно бързо. Не мога да кажа, че съм удовлетворен от този законодателен метод. Той беше насилствен. Следващият парламент ще би трябвало да направи доста по-задълбочена промяна. Професионална ЦИК, виждате в този момент продължава популизмът с финансирането на партиите... ( - бел. авт. ). Трябва да има смяна, само че не такава! ", разяснява Иванов. Според него не е ужасно тъй като мнението на съда придава спомагателна непоклатимост на нормативните актове.

 

Станислав Балабанов, Има Такъв Народ: Очаквайте сериозен избор в чужбина!

Изказване пристигна от редиците на " ИТН " (ИТН): " Президентът има безспорното право да насрочи дата за изборите. Щом преценя, че е допустима 11 юли, дано да бъде тя. Ако погледнете историята на предходните парламентарни избори, които са провеждани лятото, ще видите, че изборната интензивност е извънредно сериозна. Очаквам българският жител да си прави сметката, гледайки какво се случва в Народното събрание, колкото и малко да беше то. Ще забележим какъв ще бъде вотът му.  Всеки, който има право да гласоподава, ще може да го изрази по либерален метод. Очаквам сериозен избор в чужбина! Огромна част от българите в чужбина не съумяха да гласоподават в този момент поради комплицираните и сбъркани правила на остарелия Изборен кодекс “, съобщи депутатът Станислав Балабанов. А на рецензии, че новите изборни правила покачват тежестта на гласовете от Турция, той отговори: „ България е там, където има и един българин “.

 

" Ами мачовете?! "

Партийната полемика бе обогатена от неповторимо изказване на шефа на Българска национална телевизия Емил Кошлуков. " Доколкото разбирам, доста е евентуално изборите да бъдат на 11 юли. Тогава е финалът на Европейското състезание по футбол. Българска национална телевизия е закупила правата за излъчването му против забележителна сума ", написа той във " Facebook ". И помоли датата на изборите да бъде съобразена с " аргументитке на почитателите и малкия екран ". 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР