Президентът Румен Радев не устоя на изкушението да призове енергийния

...
Президентът Румен Радев не устоя на изкушението да призове енергийния
Коментари Харесай

Шефът на КЕВР пред президента: Полагаме усилия за по-малко поскъпване на ток и парно

Президентът Румен Радев не устоя на изкушението да призове енергийния регулатор да съобрази повишаването на електрическата и топлинната сила от 1 юли с опциите на българските жители и на бизнеса. Това е станало на среща във вторник с ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов, който на собствен ред уверил, че регулаторът ще постави старания цената да бъде допустимо по-ниска от предстоящото, макар внезапното повишаване на природния газ и цените на въглеродните излъчвания.

Това стана ясно от известие на прессекретариата на Президентството измежду срещата на " Дондуков " 2, която била по искане на Иван Иванов.

Енергийният регулатор, чиито ръководител и комисари се назначават от Народното събрание и се води самостоятелен орган, нееднократно е бил подлаган на напън от някогашния министър председател Бойко Борисов по отношение на взимане на решения за напън върху растежа на цените на тока, парното и природния газ, изключително откакто първото държавно управление на ГЕРБ подаде оставка след митинги против покачването на енергийните цени. Опити за вмешателство в работата на КЕВР са си разрешавали и от Българска социалистическа партия, а сегашният народен омбудсман Диана Ковачева продължи традицията на предшественичката си Мая Манолова да желае по-ниски цени на тока и парното.

На 1 юли КЕВР би трябвало да се произнесе по заявките на електроснабдителните и топлофикационните сдружения за новите им цени в идващите 12 месеца. Това ще е тъкмо 10 дни преди деня на предварителните парламентарни избори.

Регулаторът към този момент пресметна, че повишаването на тока ще е приблизително с 3 %, а на топлинната сила – приблизително с 10 на 100. Разчетите обаче бяха направени преди 20-процентното повишаване на природния газ от 1 юни, а за юли " Булгаргаз " предвижда ново покачване с 3.5 на 100.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР