Президентът Румен Радев не бе ходил на Европейски съвет от

...
Президентът Румен Радев не бе ходил на Европейски съвет от
Коментари Харесай

Непосилно е да чистиш след Борисов в Брюксел

Президентът Румен Радев не бе ходил на Европейски съвет от 2017 година и откри, че би трябвало да внимава къде стъпва в Брюксел. Рефлексите му на боен го сложиха нащрек, тъй като някогашният министър председател Бойко Борисов бе заложил мини, които могат да гръмнат изненадващо.

След спешния си дневен ред поради случая с отклонения аероплан в Беларус европейските водачи се върнаха към една от главните си теми - зеления пакт. За България тази тематика е по-неприятна, в сравнение с зъб да й вадят. Борисов, който в никакъв случай не е бил любим на " зелените ", се спасяваше от нея, като даваше елементарно единодушие за всичко, само че с мисълта, че няма да го извършва.  " По-зелено от нашето държавно управление няма ", уверяваше той европейските си сътрудници. В същото време си затваряше очите по какъв начин се бетонират последните плажове в България, по какъв начин се изсичат горите за нови ски писти и лифтове, по какъв начин се внасят европейски отпадъци поради далаверите на негови другари.

Оплакванията в Брюксел от български природозащитници будеха съмнения към неговата откровеност, само че той ги разсея с един размах на 11 декември 2020 година В последното си присъствено присъединяване на Европейски съвет (след това поради ковида козируваше единствено пред компютърния екран) даде най-смелото си заричане: до 2030 година България да съкрати с 55% излъчванията си на въглероден двуокис спрямо нивото през 1990 година Което означаваше, че страната се отказва от над половината си енергийни и индустриални мощности, отделящи парникови газове. Така и не стана ясно с какво ще ги размени, само че Борисов подчертава на санирането като способ за икономисване на сила, което ще рече и на личната си пестеливост в чекмеджето, тъй като се знае, че най-малко 30% от парите за стиропор са надути разноски.

Интимните мисли на Борисов нямаха значение за европейските водачи и те подсетиха на Радев, че България към този момент е поела ангажимент, който би трябвало да извършва. Поставен пред приключен факт,: „ Ние сме длъжни да защитим, доколкото можем в тази обстановка, нашия интерес и да убедим европейските ни сътрудници, че в случай че някой желае, а то към този момент се желае, заложено е в документите, да реализираме това като национална цел, би трябвало да ни поддържат извънредно съществено, другояче проблемите при нас ще бъдат големи “.

Като изпуснеш питомното - гони дивото!

Такава е външната политика на страната, която вместо да контракти допустими условия още преди да подпише договорка, се пробва да ги измисли постфактум. Да направиш два пъти една и съща неточност може да се пояснява освен като нелепост, само че и като вредителство. България се отхвърли преди 15 години от четири нуклеарни реактора, без да контракти европейска енергийна отплата. Сега прави същото и с ТЕЦ-овете. Но ситуацията с тях е още по-драматично, тъй като дават 46% от електричеството в страната. „ Ако това изчезне, ние би трябвало да го сменяем с нещо друго. И методът на неговата подмяна ще води до това да загубим самостоятелност, защото 50% от енергийния микс на страната идва от въглища и това ни прави самостоятелни от запаси, технологии, хора ", изясни Радев.

Според президента България има единствено един метод да се отбрани - да се съюзи с други потърпевши като Полша, Чехия, Румъния и Италия и да разчита на групов отпор за изтръгване на по-благоприятни условия. По думите му  " са нужни огромни вложения, които би трябвало да бъдат предоставени от тези, които ни тикат в тази посока ".

Въпросът е кой ни тика?

Отговорът на президента е: богатите. Защото " в случай че нямаме спомагателни ограничения, това значи богатите да стават по-богати, а бедните - по-бедни и да губят своята конкурентоспособност ". Звучи разумно, но дали е по този начин? Тук се долавят нюанси от остаряла изразителност, съгласно която богатият Запад има за цел да докара до просешка сопа бедния Изток. През годините на прехода България обедня осезаемо, само че не бе ограбена от Запада, а се самоограби. Ако желае да намери отговорни богаташи, Радев би трябвало да се огледа в личния ни дом и да уточни тях, тъй като хищническото им държание обрече страната да населява все дъното на европейските ранглисти. Експлоатацията до последно на овехтели технологии в каменовъглени мини и ТЕЦ-ове е държание, особено в природата за паразитиращи типове, които не се интересуват от ориста на своя гостоприемник. Те ще се откачат от него, единствено когато паразитирането им стане неизгодно - например, когато цената на квотите за парникови газове надмине приходите от продажбата на " на ниска цена " ток. 

Българската енергийна мафия не е бедна,

само че поради нея популацията обеднява. Обикновено страната сочи неговата бедност, за да размекне сърцата на европейците и да развърже кесиите им за помощи. И Радев няма различен мотив, на който да се опре. Но той към този момент е продънен от Борисов, тъй като всеки ще да му каже: Как по този начин намерихте 3 милиарда лева, с цел да построите скоростно на руснаците директен газопровод през територията си, а в това време нямате с какво да замените некачествените лигнитни въглища във вашите ТЕЦ-ове? Защо не поискахте отклоняване от тръбопровода за лични потребности - нали щяхте да имате газов хъб " Балкан "? Защо не си достроихте интерконектора с Гърция, с цел да намалите зависимостта си от съветския природен газ, а в този момент се оплаквате, че сте щели да загубите въглищната си автономност?

Отделно самите ние би трябвало да се запитаме: Защо държим два изплатени нуклеарни реактора на склад? Борисов не посмя да ги инсталира, тъй като американците все му подмятаха: Де корупция, де! За да не извадят на показ кирливите му ризи, " не помни " под навеси 2000 мгвт енергийни мощности. А нуклеарната сила и природният газ се считат в Европейски Съюз за търпими преходни източници преди прекосяването на енергетиката към напълно нулеви замърсители на природата.

За 10 години въртене из европейските среди Борисов не научи непознати езици, само че си създаде нрав на интернационален бедняк. Оттук произтичаше гордата му имитация " На тях им ги стопират, на мен ми ги пускат (еврофондовете) ". Радев се увери лично, че не е по този начин, тъй като още до момента в който бе в Брюксел, Европейската комисия заяви на 25 май, че отпуска на България 511 млн. евро в рамките на седмия транш от финансовата поддръжка по линия на инструмента .

Но това не трябва да го подлъгва да върви по пътя на Борисов, тъй като е посипан с мръсни бомби. Преди да настояваш за помощ от чужбина, би трябвало да си окажеш помощ самичък. Времето на назначеното от него служебно държавно управление е малко, само че е премного да направи нещо доста значимо: да извади нескрито най-малко няколко от огромните далавери, с цел да стартира възстановителен развой. Едрите паразити даже не се крият, само че живеят с възприятие на недостижимост, тъй като страната ги обгрижва като най-ценен народен капитал. По-ценен даже от въглищата, за които рони сълзи в Европа.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР