Президентът Румен Радев нападна директно Асен Василев заради критиките от

...
Президентът Румен Радев нападна директно Асен Василев заради критиките от
Коментари Харесай

Радев нападна Асен Василев: Някои искат да влезем в еврозоната през задния вход, както те влязоха в политиката

Президентът Румен Радев атакува непосредствено Асен Василев поради рецензиите от страна на съпредседателя на Политическа партия към служебния кабинет за отхвърли от периода 1 януари 2024 година за участие в еврозоната.

" Някои очевидно желаят да влезем в еврозоната през задния вход, както влязоха и в политиката и както си показват решението на доста от проблемите. Влизането в еврозоната не е въпроса на надлъгване и шмекеруване, а на доверие, бистрота, неприкритост и действителни достижения ", сподели Радев на журналистически въпрос, като визираше съответно Василев.
Забележката за " влизането в политиката през задния вход " към Политическа партия е озадачаваща, доколкото Асен Василев беше назначен персонално от Румен Радев за министър на финансите напролет на 2021 година - позиция, от която той и Кирил Петков събраха задоволително доверие за учредяването на независима партия. По време на предизборната акция през октомври 2021 Радев твърдеше още, че " в случай че България имаше повече министри като Кирил Петков, щеше да наподобява по различен метод ". През декември 2022 година обаче той към този момент отчиташе за " неточност, че позволих такива хора да откраднат очакванията ни за смяна " и назова Политическа партия " шмекерия ".
Сега Румен Радев трансферира виновността за високата инфлация на " предходни управнически решения " и отбрани служебния кабинет, който не можел да " компенсира неналичието на политическа воля от партиите в предходния парламент, които отхвърлиха да одобряват законите.

Радев разгласи още, че персонално той е " уверен, че влизането в еврозоната ще докара до основни стопански изгоди ".

" Но най-важно е да бъдат уверени жителите, тъй като те всеобщо не имат вяра. Защото до момента постоянно плащаха цената на всички промени на некомпетентните и користни политически решения ", беше коментарът му.

Той не цитира данни за усещанията си за " всеобщото " съмнение на българите към еврото. Все отново в края на ноември 2022 година " Алфа Рисърч " разгласиха проучване по поръчка на Министерството на финансите, съгласно което 32,8% утвърждават приемането на еврото, а 50,4% са срещу, до момента в който близо 17% не могат да преценяват изгодите по отношение на рисковете.

За сметка на това - над 64% от респондентите, занимаващи се с предприемачество, са споделили, че утвърждават влизането на България в еврозоната против едвам 23% " срещу " и 2,3% незнаещи.

От друга страна, на въпроса " Ако отрицателните резултати бъдат овладени или предотвратени, бихте ли подкрепили въвеждането на еврото ", над 59% от хората дават отговор " Да " - 31,3% споделят, че тези резултати са преодолими и краткосрочни, а 27,8% споделят, че са съгласни България да влезе в еврозоната, в случай че възможните спекулативни покачвания на цените при прехода от една валута в друга се " предотвратят и овладеят бързо ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР