Президентът Румен Радев наложи вето на промените в Закона за

...
Президентът Румен Радев наложи вето на промените в Закона за
Коментари Харесай

Радев наложи вето на закона за енергетиката заради скок на цените. Денков каза, че няма риск

Президентът Румен Радев наложи несъгласие на измененията в Закона за енергетиката, който планува цялостна либерализация на пазара на електрическа сила за битовите консуматори до 2026 година

В претекстовете за ветото на президента се показват най-вече обществени аргументи и се планува " внезапен скок на цените за крайните битови клиенти към началото на 2026 г ".

Отлагане на либерализацията на енергийния пазар за битови консуматори на протестиращите енергетици. Работещите в тецовете и мините за въглища " Марица " блокираха автомагистрала “Тракия ” и други пътища в продължение на седмици. В последна сметка настояването им отпадна преди с държавното управление.
Цените могат да се усилят, само че с малко
Няма риск от внезапно увеличение на цените, отговори задочно министър председателят Николай Денков. " Тази либерализация трябваше да се случи, регламентът е от 2019 година, България закъснява доста по отношение на договорите, които е подписала ", напомни министър председателят. Той сподели, че " са направени механизми, които ще бъдат употребявани, с цел да не се случат тези страшни апокалиптични сюжети на опозицията ". Денков счита, че цените на тока могат да се усилят с малко – към 2%, само че могат и да се понижат.

Измененията плануват Националната електрическа компания от 1 юли 2024 година да престане да бъде публичен снабдител и да се отстранен квотите на производители за контролирания пазар. Регулираните цени за крайните битови консуматори ще се ползват до 31 декември 2025 година Предвидена е опция за компенсиране на битовите клиенти за разноските за закупуване на електрическа сила в границите на регулаторния развой за интервала до 2026 година

Отпадането на квотите за наложително изкупуване на електрическа сила от производители, ползващи локални първоначални енергийни източници, ще засегне тецовете употребяващи локални въглища. Квотата беше “до 15 на 100 от цялата първична сила, нужна за производството на електрическа сила, употребявана в страната ”.

Според Румен Радев заличаването на фигурата на публичния снабдител и премахването на енергийния микс може да провокира прекъсване на произвеждане на електрическа сила от Топлоелектрическа централа „ Марица-изток 2 “ и ще заплаши действието на „ Мини Марица-изток “ още в средата на идната година.
Няма да се затварят тецовете
Денков сподели, че няма да се затварят тецовете. „ Голяма част от новите технологии, които навлизат при производството на сила, създават много по-евтин ток от този, който използваме сега. Проблемът с тях е, че не работят непрекъснато. За това актуалното произвеждане на сила изисква да се комбинират базови мощности – каквито са нуклеарните и въглищните, с другите мощности “, сподели Денков.

Президентът не оспорва нуждата от нормативни промени според поетите от страната ни задължения към Европейския съюз и напомня, че европейското право разрешава и изисква от страните членки да защитят енергийно бедните и уязвими битови клиенти.
 Новите облекла на Пеевски  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР