Президентът Румен Радев наложи поредно вето седмица преди края на

...
Президентът Румен Радев наложи поредно вето седмица преди края на
Коментари Харесай

Президентът наложи частично вето на закона за енергетиката

Президентът Румен Радев наложи следващо несъгласие седмица преди края на 48-ото Народно заседание. 

На 24 януари в Народното събрание е постъпил декрет, с който президентът връща признатия закон за енергетиката за наново разискване, признат на 12 януари, заяви пред пленарната зала председателстващият съвещанието на Народно събрание Росен Желязков.

Румен Радев оспорва не целия закон, а единствено една наредба. Той връща за наново разискване единствено параграф 24 от закона за енергетиката с претекста, че той опонира на правила на Европейски Съюз.

Става въпрос за към този момент признати от България регламенти през 2017 година Разпоредбата се отклонява от посочените правила от правилник на Европейски Съюз, с към този момент признатото от България наложително балансиране за 15 минути и връща сетълмента, осъществяван на времеви период от един час през 2017, написа в президентските претекстове.

Последните промени в енергийния закон, признати преди десетина дни, даваха опция за инсталиране на мощности за предпазване на електрическа енергия, които към този момент стават част от енергийната система на страната.

Чрез измененията в закона се сътвори нов раздел " Съхранение на електрическа сила ", в който се регламентира тази активност като оператор, оборудване за предпазване, равнопоставен достъп до преносната и разпределителните електрически мрежи и равнопоставен достъп до всички пазари на електрическа енергия и възможни механизми за балансиране на потенциала.

Предложените промени в Закона за енергетиката дават опция на оператора на преносната мрежа да предложи краткотрайна скица на присъединение на цялата или част от декларираната мощ в случаите, в които за задачата на присъединение следва да се извърши реорганизация и развиване на мрежата.

Депутатите имат единствено една седмица време да преразгледат закона и да го одобряват наново или да отхвърлят ветото на президента, защото на 3 февруари Румен Радев разпуска Народното събрание.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР