Президентът Румен Радев инициира дискусия за мерките срещу високите цени

...
Президентът Румен Радев инициира дискусия за мерките срещу високите цени
Коментари Харесай

Власт, бизнес и синдикати обсъждат мерки срещу високите цени на ток и газ

Президентът Румен Радев инициира полемика за ограниченията против високите цени на природния газ и електрическата енергия.

Служебният министър председател, министри на енергийни сдружения, ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), представители на синдикатите и бизнеса ще разискват ограничения против високите цени на тока и синьото гориво, както и опцията за компенсиране на семействата и бизнеса.

До 1 януари следващата година цените на тока и парното и топлата вода за битовите консуматори остават непроменени, а ръководителя на енергийния регулатор Иван Иванов увери:

„ Комисията за енергийно и водно контролиране ще предприеме всички вероятни ограничения да не допуснем прекомерно огромно нарастване на цените “.

Правителството към този момент разгласи, че обмисля държавни помощи за бизнеса поради скъпата електрическа енергия.

„ Суми, които нашите калкулации демонстрират, че е изцяло допустимо да бъдат от порядъка на 50 лв. на мегаватчас за изразходвана сила “, изясни министър председателят Стефан Янев. Той обаче посочи, че за задачата е нужна актуализация на бюджета за тази година.

„ Без тази актуализация това преразпределение няма да се случи през месец декември. М бюджета за 2022 година ние ще заложим този механизъм да бъде годен през първите 6 месеца на годината. “

Сред ограниченията за понижаване на цената на тока за бизнеса е смяна на методиката за установяване на цените от снабдител последна инстанция, откъдето се доставят над 250 хиляди дребни и междинни компании в Българя “.

„ С тази смяна сметките им ще намалеят с към 30 лв. на мегаватчас електрическа енергия. Тази мярка ще може да се комбинира и с с помощта от 50 лв. за мегаватчас изразходвана електрическа енергия, когато тя влезе в действие “, изясни Янев.

На срещата ще бъде разисквана и позицията на Българя пред Европейския съюз. Очаква се на Европейски съвет тази седмица водачите на страните членки да дискутират казуса с растежа на цените на силата и ограниченията на национално и европейско ниво.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР