Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва пред

...
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва пред
Коментари Харесай

В България има антимафиотски консенсус, обяви Радев. ГЕРБ напуснаха залата

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова поставиха клетва пред Народното събрание на тържествена гала.Пред народните представители той разгласи, че преди пет години е заречен да работи за единението и добруването на народа.

" В България е налице антимафиотски консенсус ", сподели президентът в своето послание към депутатите.Той съобщи, че основно е връщането на държавността, в това число бърза промяна на прокуратурата, тъй като другояче може да се отвори пътя към реваншизъм. Докато приказва по тази тематика парламентарната група на ГЕРБ напусна залата.

Едно от основните му послания бе за грижата към индивида, което надвишава макроикономическите цели, които са били преследвани от досегашните държавни управления. " Неотложно би трябвало да влагаме в младите българи, Залогът е оцеляването ни като народ. Това е нещо, от което няма да се употребява настоящето потомство политици. Времето на тактики завърши. Трябва да се работи незабавно ", сподели Радев.

" Гражданският протест против мафиотизацията на властта извади на похвърхността обстоятелства и процеси, които бяха премълчавани. И на мен не ми е прелестно, само че избирам истината ", сподели Радев. Той призна, че събитията от 2020 година, които бяха белязани от всеобщи цивилен митинги, са го принудили да излезе от строгата конституционна роля на президента.

Радев изясни, че демонтажът на остарелия управнически режим ще отнеме време и даде обещание да продължи да бъде сериозен към законодателната и изпълнителната власт, в случай че вижда неточности.

По думите му страната отсега нататък не трябва да се ръководи през екрана, под масата, по телефона или зад кулисите.

" Корупцията би трябвало да бъде съкрушена, с цел да оцелеем като страна и общество “, акцентира Румен Радев и уточни, че сега има историческа опция да върнем България в руслото на закона.
НА ЖИВО: Румен Радев и Илияна Йотова поставят клетва (ВИДЕО)
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова поставят клетва за втория си мандат пред Народното събрание. Тържествената цере...
Прочети повече
Според президента от това зависят всички други положителни планове, а без подсилване на държавността, страната ни не може да разгърне големия си капацитет. „ Партиите и политиците, които споделят идеята в България да се откри върховенството на правото и здрава и транспарантна медийна среда, да се построи добре уредена страна с ефикасни институции, могат да разчитат на разбирането и поддръжката на президентската институция “, акцентира Румен Радев и още веднъж съобщи, че без бърз, съдбоносен пробив в промяната на прокуратурата и правосъдната система ще се отвори път за реванш на статуквото.

Президентът прикани за ясно изразена политическа воля и конституционни промени, които да не се изчерпват единствено с проверка на правосъдната власт в посока виновна и ефикасна прокуратура, а да включват и разширение на гражданското присъединяване в ръководството на страната и усилване на гаранциите за отбрана на човешките права.

„ След три десетилетия от началото на демократичните промени следва да покажем зрялост в убеждението си, че главната конституционна полезност е индивидът “, добави Румен Радев и акцентира, че демокрацията е несъвместима с публичната незаинтересованост. Според президента укрепването на държавността изисква засилени конституционни гаранции за разделянето на управляващите и транспарантен и предвидим законотворчески развой. Време е да се даде и късмет на общините за стопански и обществен напредък посредством конституционно гарантиране на финансовата децентрализация, моли президентът. 

Справянето с демографската злополука президентът дефинира като друга стратегическа цел, за която е нужен консенсус. „ Нацията ни претърпява прехода като контузия, сравнима с война. Време е за дълготрайни, финансово обезпечени политики за понижаване на смъртността, увеличение на раждаемостта и ограничение на емиграцията. Благотворителността не може да замести държавната грижа. Пазарът и пиарът не могат да компенсират неналичието на работещи обществени механизми “, акцентира Румен Радев. Според президента консенсус би трябвало да се образува и към идеята за просветена и образована нация. „ Това е дълготрайна инвестиция, която няма да донесе политически дял на нашето потомство държавници и общественици, само че е дълг и историческа задача, която не търпи отсрочване “, означи Румен Радев. Президентът прикани и за смяна на здравния модел към качествено и налично опазване на здравето, в което здравето на пациента не е стока, а младите лекари и медицински сестри не напущат България.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР