Президентът Румен Радев е заявил пред лидерите на страните-членки на

...
Президентът Румен Радев е заявил пред лидерите на страните-членки на
Коментари Харесай

Румен Радев настоява САЩ да стимулира страните, които харчат много за отбрана

Президентът Румен Радев е декларирал пред водачите на страните-членки на НАТО, че вижда бъдещето на алианса не като съюз сред производители и клиенти, а като сътрудници, които "заедно развиват своята сигурност, високите технологии и дружно създават военно съоръжение ".

"Предизвиках спор за една друга разграничителна линия, която въобще не се разисква - че страните се разделят на производители и на клиенти, купувачи. Тук към този момент позициите са напълно разнообразни. Ако си мощна, високотехнологична стопанска система, която създава военно съоръжение за своите лични потребности и за износ, когато инвестираш в модернизации, всичките пари отиват в твоята стопанска система, в твоите хора, не подлагат на напън обществената система. Но когато си страна с по-слаба стопанска система и не произвеждаш тези оръжия, 100% от разноските, които даваш за модернизации, отиват в богатите страни. За нас това към този момент в действителност е товар, тъй като натоварва обществените ни системи ", сподели президентът на заключителния си брифинг след срещата на върха в Лондон. Радев е споделил на срещата искрено, че това задълбочава софтуерната и икономическата бездна сред страните членки в някои връзки.

Президентът е предложил на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в полемики да се мисли за способи за основаване на доста по-силно индустриално съдействие и трансфер на технологии към тези страни, които купуват - като България. Това е било и предлагането му и към президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Радев приказва пред медиите след присъединяване си в работен обяд, на който американският президент предложения страните с разноски за защита, надвишаващи 2% от техните Брутният вътрешен продукт.

"Предложението ми беше доста съответно и ясно - Съединени американски щати да употребяват тласъци и да се ангажират с доста по-голяма поддръжка към страните, които изразходват повече от 2 % за защита - за индустриално съдействие и трансфер на технологии ", означи българският държавен глава.

Радев уточни, че се слага разграничителна линия сред страните, които са с под 2 % от Брутният вътрешен продукт за защита, и тези, които надвишават този %. Той е изтъкнал на форума направеното от България - за тази година разноските ни за защита са над 2%, и то сензитивно - 3,25 % от Брутният вътрешен продукт.

"Ние сме втората страна в НАТО след Съединени американски щати с подобен висок разход за защита, като над 60 % от тези средства отиват за рационализация - за пазаруването на изтребителите Ф-16, с цялостно предплатено плащане”, подсети президентът. Той дефинира полемиката на срещата като доста спокойна, без предходни страсти и огромното напрежение, което се е очаквало.

"Явно всички водачи осъзнават своята отговорност ", означи президентът. И добави, че водачите осъзнават, че провокациите порастват непрестанно, а това изисква на първо място единение, както и вложения в защитата, само че редица въпроси остават нерешени. Но българският президент акцентира, че генералният секретар на НАТО се е заел да търси благоприятни условия за продължение на стратегическата полемика и да се търсят решенията на високо политическо равнище в точния момент, с цел да не се стига до рецесии сред съдружниците.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР