Президентът Реджеп Тайип Ердоган поиска Европейския съюз да поднови преговорите

...
Президентът Реджеп Тайип Ердоган поиска Европейския съюз да поднови преговорите
Коментари Харесай

Ердоган: ЕС да поднови преговорите за членство на Турция

Президентът Реджеп Тайип Ердоган изиска Европейския съюз да възобнови договарянията за участие на Турция в Европейски Съюз, в навечерието на срещата на върха, фокусирана върху нахлуването на Русия в Украйна.

Коментарите на турския президент идват, откакто войната в Украйна разреши на Анкара да се върне на интернационалната сцена, предлагайки услугите си като медиатор в спора.

" Очакваме Европейски Съюз да отвори бързо главите на договарянията за участие и да стартира договаряния за митнически съюз, без да се поддава на цинични калкулации “, посочи Ердоган след диалози с гостуващия холандски министър председател Марк Рюте.

Преговорите за присъединението на Турция към 27-членния Европейски Съюз, които започнаха през 2005 година, бяха в застой през последните години поради напрежението сред двете страни, като Европейски Съюз упрекна Турция, че се отдалечава от върховенството на закона и други полезности, въз основа на които блокът е учреден.

Отношенията сред Турция и Европейски Съюз се утежниха внезапно след опита за прелом през юли 2016 година

Европейски Съюз постоянно подлага на критика репресиите и офанзивите против свободата на словото, последвали несполучливия прелом, при който бяха задържани десетки хиляди хора, в това число публицисти.

Европейски Съюз и Турция се договориха през март 2016 година за договорка на стойност милиарди евро, при която Турция да одобри мигранти в подмяна на либерализация на визовия режим, която към момента не е въведена за турците.

Държавните и държавни ръководители на Европейски Съюз би трябвало да се срещнат в сряда в Брюксел за среща на върха, ориентирана към справяне с следствията от съветската инвазия в Украйна на 24 февруари. НАТО също ще организира спешна среща на върха за Украйна в четвъртък.

През последната седмица и половина турският президент беше хазаин на диалози с четирима водачи на Европейски Съюз и НАТО, напомни БГНЕС.

Съюзник на Киев и член на НАТО, Турция се пробва от началото на рецесията в Украйна да посредничи сред Киев и Москва, като в същото време отхвърля да застане зад западните наказания против Русия.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР