Президентът Реджеп Тайип Ердоган изглежда се насочва към победа на

...
Президентът Реджеп Тайип Ердоган изглежда се насочва към победа на
Коментари Харесай

Ердоган печели президентските избори в Турция

Президентът Реджеп Тайип Ердоган наподобява се насочва към победа на втория тур на изборите в Турция в неделя. Данните и на държавната Анадолска организация, и на опозиционната осведомителна организация АНКА му дават преимущество при към 98% от преброените урни, предава Reuters.

Ръководителят на Върховната изборна комисия сподели на конференция, че Ердоган води пред Кемал Кълъчдароглу с 52.14 на 47.86%.

Говорителят на ръководещата партия на Ердоган Омер Челик настрана сподели, че има мощна поддръжка за сегашния президент.

Победата ще удължи двадесетгодишното ръководство на Ердоган, осигурявайки мандат за продължение на неговото все по-авторитарно ръководство, което поляризира Турция и укрепи позицията ѝ на районна военна мощ.

Поддръжниците на Ердоган се събраха в резиденцията му в Истанбул в очакване на успеха, скандиращи Аллах Акбар, или Бог е най-великият.

Очаквам всичко да стане по-добро “, сподели 28-годишната Ниса, жена със кърпа и лента с името на Ердоган.

Победата би затвърдила имиджа на Ердоган като несломим, откакто към този момент преначерта вътрешната, икономическата, сигурността и външната политика на страната членка на НАТО с население от 85 милиона души.

Победата идва, откакто Ердоган преодоля някои от най-тежките си политически провокации до момента, привличайки гласоподавателите с националистическа и консервативна изразителност по време на разединителна акция, която отклони вниманието от дълбоките стопански проблеми на страната.

Поражението на Кълъчдароглу, който даде обещание да насочи страната по по-демократичен път и път на съдействие, евентуално ще бъде приветствано в Москва, само че ще бъде оплакано в западните столици и огромна част от Близкия изток, откакто Турция зае по-конфронтационна и самостоятелна позиция във външните работи.

Ердоган, който ръководи Турция в продължение на две десетилетия, наподобява е напът да завоюва нов петгодишен мандат макар рецесията с цената на живота и поредност от валутни сривове, породени значително от неговите неортодоксални политики, които опозицията беше дала обещание да промени.

Анализаторите предвиждат икономическа и пазарна неустойчивост след гласуването, което някои оповестиха за тест дали подобен автократичен водач може да бъде спокойно отхвърлен.

Но преди първия тур на президентските избори на 14 май Ердоган, деец с дузина изборни победи, сподели, че почита демокрацията и отхвърли да е деспот.

Кълъчдароглу, който водеше най-вече приобщаваща акция пред лицето на офанзивите от страна на Ердоган, беше заречен да пренастрои ръководството, да възвърне човешките права и да върне независимостта на съдилищата и централната банка, откакто те бяха овладени през последното десетилетие.

След като неговият ръководещ съюз завоюва удобно болшинство в Народното събрание на гласуването на 14 май, Ердоган предизвести, че разнороден опозиционен съюз от шест партии ще се бори да ръководи и той ще продължи мощното си водачество в нов петгодишен мандат като президент.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР